Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La semFYC dóna les seves claus per a abordar la salut de les persones migrants

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

És palès que la salut de les persones migrants empitjora en el país de recepció. És necessari un esforç inicial en l'acollida d'aquestes persones per a evitar la cronificació de reaccions biològiques i psicològiques negatives relacionades amb el procés migratori.

Els especialistes en Medicina Comunitària i membres del Grup d'Inequitats en Salut i Salut Internacional de la semFYC, Luis Andrés Gimeno-Feliu i Esperanza Díaz, aporten recomanacions per a preservar la salut i el benestar de les persones migrants i, així, afavorir que tenguin una vida millor.

Entre les idees clau destaca la importància de proporcionar a aquests grups de població una acollida integral i que les seves necessitats bàsiques estiguin cobertes: alimentació, habitatge, educació, accés al sistema sanitari, possibilitat de fer feina, etc. Els autors manifesten que perquè tot això es compleixi és necessària la voluntat política. 

L'Atenció Primària és el nivell assistencial més adequat per iniciar el contacte sanitari amb aquestes persones i fer-ne el seguiment, ja que poden presentar patologies cròniques que s'hauran de manejar amb continuïtat, longitudinalitat i un abordatge biopsicosocial.

Evitar l'estigma des de la consulta

D'altra banda, i en línia de les recomanacions de l'OMS i del Parlament Europeu, convé evitar la medicalització i la psicologització en l'atenció, així com els sobrediagnòstics i els cribratges indiscriminats que no es basen en l'evidència científica, ja que són pràctiques que poden estigmatitzar a aquests col·lectius, especialment pel que fa a les malalties infeccioses i problemes de salut mental.

També es recorda la importància de donar suport moviments a favor de la sanitat universal i del dret a l'atenció sanitària.

Consulta el text en aquest enllaç: "Tiempos de crisis migratorias, tiempos de oportunidades".

[Font: semFYC. 30/08/2022]

[Foto: Infosalut / Gent jove passejant / CC BY-NC-SA 4.0]