Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri aprova el document d'abordatge de l'Alzheimer i altres demències

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat ha publicat dos documents per a progressar en la prevenció, diagnòstic, tractament i les cures de les persones amb Alzheimer i de les cuidadores, juntament amb les comunitats autònomes, les societats científiques i les associacions de pacients.

En el Dia Mundial de l'Alzheimer, celebrat el 21 de setembre, el Ministeri va recordar la importància de continuar treballant per a millorar la qualitat de vida d'aquestes persones i de les persones que les cuiden.

Segons l'OMS, més de 55 milions de persones (el 8,1% de dones i el 5,4% d'homes majors de 65 anys) viuen amb demència, i es calcula que aquesta xifra augmentarà a 78 milions el 2030, i a 139 milions el 2050.

Cal tenir present que l'Alzheimer va molt més enllà de la pèrdua de memòria, ja que afecta el comportament, a les capacitats cognitives i a la realització d'activitats quotidianes, reduint l'autonomia i la independència de les persones que el pateixen, amb importants implicacions humanes i econòmiques per a aquelles persones que les cuiden.

Segons dades de l'OMS de l'any 2019, els cuidadors van passar una mitjana de cinc hores al dia donant suport per a la vida diària a la persona amb demència, i el 70% d'aquestes cures varen ser proporcionades per dones.

Des de l'Estratègia en Malalties Neurodegeneratives del SNS s'ha elaborat, en col·laboració amb CEAFA (Confederació Espanyola d'Alzheimer), el "Manual para cuidadores de personas con demencia". El seu contingut és una adaptació de l'eina iSupport de l'OMS traduït a l'espanyol i ajustat a les particularitats del nostre país.

Aquest projecte respon a l'objectiu 6 de l'Estratègia sobre el "Suport als cuidadors", amb la finalitat d'ajudar a la persona cuidadora a encarar el repte diari de cuidar a una persona amb demència, així com de cuidar-se a ella mateixa, donant informació i oferint un ventall d'habilitats que poden ser útils per abordar les distintes fases per les quals passen les persones amb demència.

Estratègia en Malalties Neurodegeneratives 

Des del Ministeri de Sanitat s'ha abordat aquesta patologia dins de l'Estratègia en Malalties Neurodegeneratives, aprovada pel Consell Interterritorial el 2016, amb el consens de tots els agents implicats i basant-se en la millor evidència científica disponible. Posteriorment, l'any 2017, Espanya va recolzar el Pla d'Acció Mundial en resposta a la demència 2017-2025 de l'OMS.

El document aprovat, amb el títol "Abordaje del Alzheimer y otras demencias", busca avançar més enllà de l'Estratègia global i incloure aquells aspectes particulars de l'Alzheimer que no es varen recollir en l'Estratègia en Malaltes Neurodegeneratives pel que fa a aspectes clínics, assistencials i socials, així com els recursos disponibles en què es pugui basar la coordinació. 

Tant l'Estratègia com el Pla d'Acció Mundial conflueixen en les línies de treball principals que s'han de posar en marxa per a millorar, tant la vida de les persones amb Alzheimer, com la de les persones cuidadores i familiars, a la vegada que marca objectius per a reduir l'impacte en salut dels pacients, en l'entorn on viuen i en els proveïdors de serveis sanitaris i socials.

En concret, l'Estratègia és un instrument de gran utilitat perquè les comunitats autònomes implementin accions que millorin la qualitat de l'atenció sanitària i social, promovent l'equitat en les prestacions sanitàries del SNS.

Consulta aquí els documents

[Font: Ministeri de Sanitat. 21/09/2022]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]