Un gran equip d'investigadors i representants dels serveis sanitaris de totes les comunitats autònomes varen reunir-se a Alcalà d'Henares per posar en comú els avenços del projecte IMPaCT Cohorte, un dels tres programes de la infraestructura de Medicina de Precisió associada a la Ciència i Tecnologia (IMPaCT).
La infraestructura IMPaCT, impulsada i finançada per l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), suposa una base per a la implantació de la Medicina de Precisió en el Sistema Nacional de Salut a través d'una estratègia basada en la ciència i la innovació, i consta de tres programes: Medicina predictiva, Medicina genòmica i Ciència de dades.
El programa de Medicina Predictiva d'IMPaCT té per objectiu la creació d'una gran cohort poblacional de 200.000 persones per a conèixer el paper dels hàbits, la susceptibilitat genètica i les característiques específiques de la població espanyola i de l'entorn en l'origen de les principals malalties i problemes de salut.
Després del primer any del projecte, a les jornades d'Alcalà va posar-se en comú l'avenç de cada un dels grups de treball. Entre altres qüestions, varen tractar-se els aspectes tècnics del projecte relacionats amb el disseny, les dimensions de l'exploració basal, el model de gestió de dades, la recollida de mostres, la identificació dels centres IMPaCT en tot el territori i la posada en marxa de l'estudi pilot del projecte, que es desenvoluparà en tres dels centres IMPaCT, a Palma de Mallorca, Madrid i Monzón (Osca).
Per a prevenir l'aparició d'una malaltia s'ha de conèixer bé quina és la causa d'aquella malaltia. Així, disposar d'informació d'un gran nombre de persones i seguir-les en el temps permetrà predir en un futur els riscos d'emmalaltir a escala individual, gràcies també als avenços en la genòmica, l'àmbit digital i les TIC, que faciliten aquest enfocament personalitzat. Col·laboren en IMPaCT Cohorte 21 institucions espanyoles, entre centres d'atenció primària, hospitals, centres d'investigació i l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
L'estudi preveu la participació de 50 centres de salut (centres IMPaCT) repartits per tota Espanya, des dels que es contactarà i es farà un seguiment als participants, entre 16 i 79 anys, seleccionats aleatòriament. La col·laboració de la ciutadania és essencial i es confia que la població entengui la importància del projecte i hi participi.
El projecte recopilarà informació dels participants a través de qüestionaris, exploracions físiques, proves fisiològiques i anàlisis de biomarcadors en mostres biològiques, que es duran a terme a cada centre de salut. Les dades estaran disponibles per al desenvolupament d'altres projectes científics d'interès per a la societat.
IMPaCT Cohorte permetrà a la comunitat científica conèixer millor com prevenir les principals malalties i el deteriorament associat a l'edat, les lesions i la discapacitat.
La possibilitat de disposar d'un registre dinàmic de dades individuals i poblacionals, clíniques, genètiques, epidemiològiques i hàbits de vida, permetrà construir models predictius de malaltia, identificar desigualtats en salut, monitorar indicadors clau i avaluar l'impacte de polítiques sanitàries.
Paper central dels Serveis Regionals de Salut
Existeixen exemples amb èxit a altres països com el Regne Unit, França, Alemanya o EUA. Aquestes cohorts compten amb mostres biològiques, amb informació epidemiològica molt àmplia -factors socials i econòmics inclosos- i constitueixen l'eina bàsica per a l'avenç en prevenció personalitzada. Així, IMPaCT Cohorte permetrà fer un bot qualitatiu en la investigació sobre medicina preventiva de precisió a Espanya. La creació d'aquesta cohort és un esforç compartit amb tots els Serveis Regionals de Salut de les comunitats autònomes i INGESA (les dues ciutats autònomes), juntament amb l'INE.
[Font: Institut de Salut Carlos III. 19/09/2022]
[Foto: Institut de Salut Carlos III]