Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La semFYC publica una guia per atenció primària per intervenir en consums d'alcohol de risc

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El consum d'alcohol és una de les primeres causes prevenibles de morbiditat i mortalitat en el nostre país. Es relaciona amb més de 200 problemes de salut, malalties i lesions. A més, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) classifica l'alcohol com a agent cancerigen del grup 1, el de risc més gran, amb la mateixa categoria que el fum del tabac o les radiacions ionitzants.

Davant d'aquesta situació, el PAPPS-sem-FYC ha elaborat una "Guía breve Para el cribado e intervención breve en el consumo de riesgo de alcohol".

Es tracta de la primera publicació que es fa en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat per abordar aquest assumpte.

L'objectiu de la guia és oferir als professionals sanitaris una eina basada en l'evidència, que poden aplicar de forma simple i ràpida. Es dirigeix a persones amb un consum de risc o perjudicial d'alcohol, per aixó no és aplicable a persones que beuen per sota dels límits de consum de baix risc. Encara que sí que és necessari deixar clar als pacients que qualsevol consum d'alcohol implica un risc per a la salut.

Està demostrat que les intervencions breus són efectives per a reduir el consum d'alcohol en persones amb consum de risc, per aquest motiu és més que recomanable que es duguin a terme. Es tracta, a més, d'una de les intervencions sanitàries més barates que condueixen a una millora en la salut.

Objectius

  • Proporcionar una forma senzilla d'identificar a les persones amb un consum d'alcohol que pugui representar un risc per a la seva salut, i a aquelles que ja han experimentat problemes relacionats amb l'alcohol.
  • Proporcionar informació als professionals sanitaris per a desenvolupar un pla d'intervenció.
  • Proporcionar als pacients consells personalitzats que puguin emprar-se per a motivar-los a canviar el seu consum d'alcohol.

La guia inclou infografies senzilles d'entendre, tests que ajuden a determinar el nivell de consum per a poder avaluar el risc i oferir consells i ajuda al pacient. Finalitza amb una guia d'habilitats de comunicació i atenció centrades en la persona.

[Font: semFYC. 03/10/2022

[Foto: congerdesign / Vino tinto / CC BY-ND 2.0]