El dia 26 d'octubre és el Dia Internacional del Dany Cerebral Adquirit (DCA) i, per commemorar-ho, des de la Secció de Neuropsicologia del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) s'ha redactat un comunicat per donar visibilitat i valorar el treball professionalitzat de la neuropsicologia amb un enfocament interdisciplinari.
En el comunicat es destaca que l'abordatge precoç és crucial per a eliminar i pal·liar les alteracions neuropsicològiques mitjançant una rehabilitació personalitzada i aconseguir que les persones amb DCA gaudeixin de major autonomia, independència i qualitat de vida.
El DCA és una lesió inesperada del sistema nerviós central. Es caracteritza per una aparició sobtada amb una gran variabilitat de símptomes en funció de les àrees cerebrals afectades, la classe i la gravetat de la lesió.
Les lesions poden causar un ample ventall de dificultats o seqüeles cognitives, emocionals, socials i funcionals que poden marcar un abans i un després en la vida de la persona i la del seu entorn més proper.
Segons dades de l'INE, recollides a l'enquesta de Discapacitat, Autonomia Personal i Situacions de Dependència, de l'abril de 2022, a Espanya viuen més de 435.400 persones amb DCA. Aquestes dades són alarmants, ja que cada any apareixen 104.701 casos nous de DCA.
Existeix una gran diversitat pel que fa a les causes del DCA. L'ictus en constitueix el 84% dels casos, seguida dels traumatismes cranioencefàlics (TCE) i malalties com les anòxies, els tumors cerebrals o les infeccions, amb un 16%.
Accedeix aquí al Comunicat sobre Dany Cerebral Adquirit (DCA).
[Font: COPIB. 26/10/2022]
[Foto: Conselleria d'Afers Socials i Esports]