Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

L’equip de suport d’atenció domiciliària (ESAD) de cures pal·liatives de Menorca amplia l’atenció presencial a 365 dies l’any

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els recursos humans s’incrementen amb un metge i una infermera i professionals de reforç per poder donar cobertura de 8 a 20 hores cada dia.

L’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària (ESAD) de Menorca augmenta la cobertura de les cures pal·liatives a 365 dies l’any, amb l’ampliació de l’atenció presencial en horari de capvespre i els caps de setmana, i atenció telefònica. Aquesta iniciativa augmenta la qualitat assistencial dels pacients inclosos en el programa amb una millora de la continuïtat: perfeccionament en el seguiment i adequació de la resposta assistencial que necessiten.

Fins ara, l’horari d’atenció de l’ESAD era del dilluns al divendres, de 8.00 a 15.00 h. A partir d’aquest mes d’octubre, l’atenció presencial és de les 8.00 h les 20.00 h, de manera que la cobertura s’amplia de set a dotze hores cada dia de la setmana, inclosos els festius.

Per fer efectiva l’ampliació s’afegeix un nou equip, sumant així un total de tres equips assistencials formats per metge i infermera. El doctor Josep Borràs és actualment el coordinador de la Unitat de Cures Pal·liatives, que completen els metges Núria Bombí i Jaume Borràs, i les infermeres Cecília Padrós, Ivanka Rojas i Sara Le More. La unitat compta també amb la psicòloga Magdalena Marquès.

Juntament amb aquest equip de referència, altres professionals sanitaris d’Atenció Primària i de l’Hospital Mateu Orfila també faran torns per poder cobrir el servei en caps de setmana i festius.

La cobertura assistencial també es reforça amb més hores d’atenció telefònica. Els pacients del programa, les seves famílies i cuidadors tenen la possibilitat de fer consultes telefòniques per resoldre qüestions relacionades amb l’estat de salut, molèsties de la malaltia o del tractament farmacològic de les 8.00 a les 20.00 h, cada dia de l’any.

L’ESAD és un servei de l’Àrea de Salut de Menorca que s’ubica a l’Hospital Mateu Orfila. Fa vint-i-sis anys que procura cures pal·liatives específiques a domicili als pacients que les han de menester —i als seus familiars i cuidadors— i dona suport als equips d’atenció primària referents de cada pacient. El perfil del pacient que l’ESAD atén és principalment el que requereix cures pal·liatives (siguin oncològics o no) tot i que també poden atendre casos de pacients que no són pròpiament pal·liatius, però que són d’abordatge complex en l’àmbit domiciliari.

L’any 2021 es van atendre 156 pacients. La mitjana d’edat és de 77 anys. El 66% són homes i el 34%, dones i en un 75,6% són pacients oncològics. La mitjana de dies en el programa és de 51. Dels 147 èxitus que es van registrar el passat exercici, 36 van morir al seu domicili i 111 a l’Hospital.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 05/10/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]