Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Avui es commemora el Dia de la Salut Mental amb un complet programa a les Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Avui, dia 10 d'octubre, es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquesta jornada té l’objectiu de reivindicar la millora, en totes les dimensions, dels drets de les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars, així com la visibilització, a través de la qual es contribueix a erradicar l’estigma en salut mental.

Enguany s’organitza el Dia Mundial de la Salut Mental sota el lema de l’OMS «Que la salut mental de tothom sigui una prioritat mundial», juntament amb el lema de la Confederació de Salut Mental Espanya «Clica m’agrada la salut mental. Pel dret a créixer en benestar». Per commemorar aquesta jornada les institucions i entitats del Grup de Lluita Contra l'Estigma de les Illes Balears han organitzat, un any més, diverses activitats.

El programa d'activitats es va iniciar el passat divendres, dia 7 d'octubre, a Can Campaner, a Palma, amb la representació "Retaules dels monstres", organitzada per La Nostra Veu, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears i l’Hospital de Dia de Salut Mental d’Inca. Es tracta d’una dramatització de diversos relats sobre monstres, posada en escena per participants del projecte «La forma dels somnis» i amb dramatúrgia d’Alma García. El tema central de la representació es vincula a les pors i les inestabilitats que poden manifestar-se de forma monstruosa, tant per a les persones com en l’entorn social.

Altres activitats

La Plataforma per la Salut Mental de l’Ajuntament de Calvià va organitzar, amb Ràdio Calvià, un programa amb la Fundació Deixalles divendres passat.

El dissabte 8 d’octubre, a les 18.00 hores, a l’encreuament dels carrers dels Oms i de Sant Miquel de Palma, hi va haver la intervenció «Salut mental i espai públic», per visibilitzar l’estigma a l’espai públic, organitzada per la Fundació Tutelar Demà.

Avui, dilluns dia 10 d'octubre, la Federació de Salut Mental organitza la festa «Drets per la salut mental» a la plaça d’Espanya d'Inca, d'11.30 a 13.00 hores.

El mateix dia, l’Àrea de Salut Mental de l’Hospital Universitari Son Llàtzer organitzà la projecció del primer single de Roser García “SER o NO SER”, que reflecteix el camí de sortida i la superació de les malalties mentals. També presentaran l'autobiografia "Pijamas Verdes" d'Erica Pericás Hewitt, entre altres activitats.

L’Àrea de Salut Mental d’Inca instal·larà un fotoreclam en el vestíbul del centre, per visibilitzar la cura de la salut mental, amb el lema de la Federació ConSaludMental «Clica m’agrada la salut mental. Pel dret a créixer en benestar».

L'Hospital de Manacor inaugura l’exposició «Funcionant creativaMENT», que es podrà veure fins al 14 d’octubre.

L’Àrea de Salut de Menorca organitza taules informatives amb el lema «Què és per a tu la salut mental?», en què professionals de la salut mental i les persones que acudeixin a l'hospital reflexionaran sobre el benestar emocional.

El Servei de Salut Mental de la Conselleria de Benestar Social del Consell Insular de Menorca organitza, a la plaça Reial de Maó, «Clica m’agrada la salut mental». Totes les persones que vulguin podran fer-se una foto dins un marc gegant que simbolitza que tots estam implicats en el benestar emocional i la salut mental.

A la residència Can Raspalls d’Eivissa, avui a les 17.00 hores, hi haurà un recital de poesia i relats curts a càrrec dels usuaris de salut mental a l’exterior de la residència. Després es farà una dinàmica de participació amb els assistents.

La Unitat de Salut Mental des Viver i l’Associació Pitiüsa Pro Salut Mental (APFEM) i la Fundació Aldaba han organitzat taules informatives. A més, durant el mes d'octubre, els professionals de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera tindran en els seus dispositius informàtics un estalvi de pantalla per visibilitzar la lluita contra l’estigma.

Consulta aquí el programa complet d'activitats.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 07/10/2022

[Foto: Ashley Rose / you live your life in the saddest way i've ever / CC BY-ND 2.0]