Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

S'autoritzen les obres de reforma per a la implantació de tres equips de radiologia vascular intervencionista a Son Espases

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El termini d’execució de les obres és de 7 mesos, amb un pressupost d’1,5 milions. Formen part del Pla d’inversions en equips d’alta tecnologia (INVEAT).

El Consell de Govern ha autoritzat la contractació de les obres de reforma per a la implantació de tres equips de radiologia vascular intervencionista (un biplà i dos monoplans) a l’Hospital Universitari Son Espases. Els tres angiògrafs formen part dels 21 equips d’alta tecnologia sanitària finançats amb fons europeus (INVEAT) que es destinaran a diferents hospitals de les Illes Balears. Les obres tenen previst un termini d’execució de set mesos i un pressupost màxim de licitació d’1,5 milions d’euros.

La radiologia vascular intervencionista consisteix en intervencions mínimament invasives que utilitzen tècniques d’imatge per guiar els procediments en temps real. Els angiògrafs emeten raigs X i permeten observar els vasos sanguinis (artèries i venes) de l’organisme per mitjà d’una pantalla d’alta resolució.

Els tres equips que s’instal·laran a l’Hospital Universitari Son Espases en substituiran dos que ja finalitzen la vida útil i, a més, se n’hi afegeix un de nou. Concretament, es tracta de dos equips monoplà, que s’empren principalment per al diagnòstic i el seguiment de casos de malformacions vasculars, trasplantament hepàtic i pacients oncològics; i d’un equip biplà, que és de gran utilitat en els casos de neurointervencionisme, és a dir, casos de pacients amb Codi Ictus.

Aquesta inversió forma part del Pla INVEAT (pla d’inversions en equips d’alta tecnologia), aprovat pel Ministeri de Sanitat. L’objectiu principal del pla és renovar els equips d’alta tecnologia més antics i obsolets, i també ampliar el parc tecnològic de manera planificada i ordenada del Servei de Salut. Són 21 equips —i un pressupost global de 22 milions d’euros— que es destinaran a l’Hospital Universitari Son Espases (quinze equips), Hospital Universitari Son Llàtzer (tres equips), Hospital Comarcal d’Inca (un equip), Hospital de Manacor (un equip) i Hospital Can Misses (un equip).

Entre els equips que s’adquireixen es troben TAC d’alta tecnologia, dos TAC espectral (aquest darrer permet guanyar temps en el diagnòstic, per exemple, d’una lesió medul·lar per un traumatisme), equips de radiologia vascular intervencionista, acceleradors lineals, una gammacàmera SPECT-CT i un PET-CT (equips de medicina nuclear emprats en el tractament i radiodiagnòstic amb radioisòtops), un equip vascular per a hemodinàmica —per al tractament de pacients de Codi Infart— i aparells de ressonància magnètica.

Amb el pla es pretén incrementar la supervivència global i la qualitat de vida de les persones per mitjà del diagnòstic de malalties en els estadis primerencs, cosa que farà possible les intervencions terapèutiques ràpides, amb atenció especial a les patologies amb més impacte sanitari, que són les malalties cròniques, les oncològiques, les rares i les neurològiques.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 03/10/2022

[Foto: Servei de Radiofísica de l'Hospital Universitari Son Espases]