Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Servei de Salut contracta el subministrament de pròtesis de maluc per un valor estimat de 9 milions d'euros

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es tracta d’un dispositiu artificial que supleix les funcions de l’articulació del maluc quan aquesta sofreix danys. El contracte tindrà una vigència de dotze mesos amb possibilitat de pròrroga de trenta-sis mesos més.

El Consell de Govern autoritza el director general del Servei de Salut de les Illes Balears a contractar el subministrament de pròtesis de maluc amb cessió d’instrumental per als centres que depenen del Servei de Salut de les Illes Balears per un valor estimat de 9.116.254 €.

El 2019, abans de la pandèmia, es varen posar 801 pròtesis de maluc a les Balears i, el 2021, se’n varen posar 675. La pròtesi de maluc és un dispositiu artificial que supleix les funcions de l’articulació del maluc quan aquesta sofreix danys, sigui per una fractura o per un procés degeneratiu (artrosi). Hi ha diferents tipus de pròtesis, les quals s’adapten tant a la patologia del pacient com a l’edat, la qualitat òssia i la funcionalitat de l’articulació.

Entre aquests tipus, hi ha els següents:

  • Pròtesi total de maluc: generalment per a pacients que presenten artrosi o desgast articular
  • Pròtesi parcial de maluc: se solen utilitzar en fractures de fèmur en què no hi ha desgast acetabular.
  • Pròtesi de revisió: pot ser total o parcial i de més grandària, perquè ja s’ha fet un reemplaçament anterior. A més, pot ser necessari incloure-hi elements modulars per adaptar-la a l’anatomia del pacient.

El nou contracte de subministrament preveu que els components poden estar fabricats en diferents materials segons les necessitats de cada pacient, per la qual cosa cal una gran varietat de components, que han d’estar a la disposició dels especialistes en els diferents centres.

Excepcionalment, seran necessaris altres components a causa de la mala qualitat del teixit ossi. Aquests s’hauran d’adaptar als defectes individuals de cada pacient, modificant-hi les característiques.

En tots els centres del Servei de Salut es necessiten pròtesis de maluc per al tractament dels pacients. Per això, sense aquest subministrament seria impossible oferir una atenció sanitària correcta.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 10/10/2022]

[Foto: Carlos Pérez Uribarri. Servei de Traumatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer]