Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut Pública cita prop de 31.000 dones a les Balears per participar en el programa de detecció precoç de càncer de mama

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

De les 30.741 dones convidades l’any 2021 a fer-se una mamografia, 25.321 acudiren a la cita, un 82,37% del total.

La Direcció General de Salut Pública i Participació va citar, durant l’any 2021, 30.741 dones per participar en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama, 25.321 de les quals (un 82,37% de les usuàries citades) varen acudir a fer-se la mamografia.

D’aquestes dones, 1.334 (un 5,27%) van ser derivades al seu centre de referència per fer-se proves complementàries. Són les dades que ha donat a conèixer la Coordinació d’Estratègia contra el Càncer, atès que ahir dimecres, dia 19 d'octubre, es va commemorar el Dia Internacional contra el Càncer de Mama.

Per illes, a Mallorca, d'una població de 49.070 dones d’entre 50 i 69 anys, 23.052 varen rebre la citació, 18.949 es feren la prova i 982 (un 5,18%) varen ser positives i, per tant, derivades a altres serveis per a proves complementàries.

A Menorca es van citar 3.158 dones de les 5.391 potencials, 2.687 de les quals ja s'han fet la prova. 99 casos (un 3,68%) van ser derivats a proves complementàries.

A Eivissa, de les 7.243 dones potencials de participar en el Programa, se’n citaren 4.298, 3.468 de les quals ja s'han fet la prova i 253 (un 7,3%) han estat derivades. A Formentera, de les 539 dones d’entre 50 i 69 anys residents a l’illa, es donà cita a 233 i 217 s’han pogut fer ja la prova.

Com a novetat, des de finals de l’any 2020 s’ha implementat la invitació per SMS, amb el qual la dona rep un missatge des de la Direcció General de Salut Pública i Participació sobre la detecció precoç del càncer de mama, en què li comunica la cita per a la mamografia, dia, hora i lloc. 

Recursos del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama

El Programa està dirigit per l’oficina tècnica de la Direcció General de Salut Pública i Participació, formada per una metgessa coordinadora, 3 infermeres que planifiquen les lectures de mamografies, gestionen els resultats i duen a terme la derivació d’usuàries amb mamografies positives, i 5 auxiliars administratius que planifiquen i gestionen les cites.

D’altra banda, el Servei de Salut disposa d’unitats d’exploració en els 7 sectors sanitaris i compta amb mamògrafs a l’Hospital Universitari Son Espases, l’Hospital Universitari Son Llàtzer, l'Hospital Comarcal d'Inca, l'Hospital de Manacor, l'Hospital Mateu Orfila, l'Hospital Can Misses i l'Hospital de Formentera. En aquestes unitats, treballen per al Programa 42 tècnics especialistes en radiologia que fan les mamografies i, per fer la doble lectura independent de cada mamografia, participen 20 radiòlegs.

Així mateix, hi ha unitats de diagnòstic en sis hospitals, coordinades amb l’oficina tècnica. Hi participen serveis de radiologia, ginecologia, cirurgia i anatomia patològica.

Ahir, dia 19 d’octubre, els hospitals de les Illes Balears varen tenir taules informatives en les quals informaren de les mesures de prevenció i els recursos de què disposa el sistema sanitari per prevenir el càncer de mama. 

El tumor maligne més freqüent en les dones i factors de risc

El càncer de mama és el tumor maligne més freqüent en les dones, tant a escala mundial com europea i en els països occidentals. La Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (REDECAN), en la qual participa el Registre de Mallorca, ha estimat que en 2022 s’hauran diagnosticat 34.750 casos nous de càncer de mama femenina. 

El risc de presentar un càncer de mama abans de l’edat de 75 anys és del 8% en les dones europees (1 de cada 12 dones) i és el tumor que més mortalitat provoca en dones. No obstant això, la mortalitat per aquesta causa continua la tendència descendent des de 1992. 

Hi ha nombrosos factors que influeixen en el risc de patir càncer de mama.

Com a factors de risc no modificables destaquen l’edat, factors hormonals endògens (exposició perllongada a altes concentracions d'estrògens, per inici primerenc de menarquia o retard de la menopausa), així com els antecedents familiars. 

Però hi ha altres factors associats als estils de vida, que poden ser de risc o comportar-se com a protectors. 

El consum d’alcohol ha demostrat ser un altre factor de risc per a aquest càncer, i augmenta el risc en les dones que beuen.

Els estudis suggereixen un augment moderat del risc de patir càncer de mama en dones que fumen.

La presència d’una proporció més gran de greix corporal incrementa el risc de càncer de mama en dones postmenopàusiques fins a un 10% respecte de les dones no obeses.

L’exposició a radiacions ionitzants en processos diagnòstics o terapèutics mèdics també incrementa el risc de càncer de mama. 

Pel que fa als factors protectors, el part és un factor protector i redueix un 10% el risc enfront de les dones que no han parit, igual que la lactància materna, que redueix el risc un 2% per cada 5 mesos de lactància.

L’activitat física també s’ha relacionat com a factor protector per al càncer de mama en les dones postmenopàusiques. 

Recomanacions per a la prevenció primària i secundària del càncer de mama

Cal remarcar la importància de mantenir estils de vida saludables que disminueixin el risc de patir càncer de mama:

  • No fumar i, si es fuma, demanar assessorament per deixar-ho.
  • Moderar o eliminar el consum d’alcohol.
  • Gaudir de la dieta mediterrània.
  • Practicar exercici físic adaptat a la capacitat individual de manera regular.
  • Evitar l’excés de pes.
  • Conèixer el cos. Consultar si es detecta alguna anomalia (bony, secreció o canvis en la pell de la mama).
  • Consultar si es tenen antecedents familiars.
  • Lactància materna preferentment.
  • No consumir tractaments hormonals sense indicació mèdica.
  • Si es tenen entre 50 i 69 anys, participar en el programa de cribratge.

Si no s’ha rebut la invitació, es pot contactar cridant al 900 102 560 o a través de la web del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama de les Illes Balears.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 19/10/2022]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases] 

Què en diu la premsa
*19/10/2022 diariodemallorca.es - Salut citó a 30.741 mujeres de Baleares para participar en el programa de detección precoz de cáncer de mama.
*19/10/2022 menorcaaldia.com - Salud cita en Menorca a 3.158 mujeres para el programa de detección precoz del cáncer de mama.