Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'especialista en Anàlisis Clíniques, Carlos Rodríguez Rojas, avança en la detecció d'un biomarcador per a la pancreatitis

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Dr. Carlos Rodríguez Rojas, obté un excel·lent cum laude després de la defensa de la seva tesi doctoral. La tesi proposa la proteïna Pancreatic Stone Protein (PSP) com un biomarcador en el maneig de les pancreatitis.

El facultatiu especialista del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Can Misses, Dr. Carlos Rodríguez Rojas, va realitzar al juny la defensa de la seva tesi doctoral 'Avaluació del biomarcador Pancreatic Stone Protein (PSP) com a predictor de gravetat a la pancreatitis aguda', amb què ha obtingut un excel·lent cum laude.

Aquest treball de recerca ha tingut com a objectiu avaluar aquest biomarcador PSP com a eina per predir de gravetat de la pancreatitis amb molt bons resultats, ja que actualment no es disposa de cap biomarcador o escala que puguin predir el curs de la pancreatitis.

La tesi doctoral de Rodríguez Rojas, a més de considerar la proteïna Pancreatic Stone Protein (PSP) com un biomarcador emergent en processos infecciosos i inflamatoris i un instrument útil en el maneig de les pancreatitis, proposa la combinació d'aquest biomarcador amb la urea en una nova escala denominada Acute Pancreatitis Severity-Santa Lúcia (APS-SL), que podria ser una eina senzilla per seleccionar els pacients que presenten més risc de patir un curs greu de la malaltia i millorar-ne el maneig.

El nombre total de pacients sotmesos a estudi va ser de 268 persones, tots després de ser atesos al servei d'urgències per pancreatitis aguda. D'aquests, el 14,9% van requerir ingrés a l'UCI i la mortalitat hospitalària va ser del 4,1%.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 04/10/2022]

[Foto: Jarmoluk / Laboratory analysis / CC BY-SA 2.0]