Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Les Balears s’adhereixen a la campanya «De vegades, val més no participar-hi» per a la prevenció de l’addicció als jocs d’apostes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquesta campanya s’emmarca dins el Pla d’Addiccions de les Illes Balears (PADIB), amb motiu de la celebració, el passat 29 d’octubre, del Dia sense Jocs d’Atzar. Aquesta acció pretén sensibilitzar la societat sobre els riscs que tenen determinats jocs

Segons els resultats de l’enquesta ESTUDES (Enquesta sobre l’ús de drogues, adreçada a la població d’estudiants matriculats en centres educatius d’entre 14 i 18 anys), a les Balears, i pel que fa al joc amb doblers per Internet, hi juguen un 7,4% dels enquestats. Això es manifesta més en els homes que en les dones.

A més, un 15,20% dels enquestats ha fet jocs d’apostes amb doblers tant de manera presencial com per internet, un fet que es produeix més en homes que en dones, encara que la diferència és molt més petita.

Iniciar-se a l’addicció en l’adolescència pot suposar un factor de risc de pitjor pronòstic dins el tractament d’aquesta addicció. És per això que és molt important impulsar programes preventius a partir de l’edat de 15 anys i dins les etapes d’educació secundària, batxillerat i cicles formatius.

La Direcció General de Salut Pública vol enviar un seguit de missatges i recomanacions per tal de poder prevenir l’aparició d’un trastorn mental com és el del joc patològic, resultat de l’addicció al joc d’apostes.

En els diferents jocs d’apostes el més normal és perdre, ja que tots es basen en la teoria de la probabilitat. Quan el joc es torna problemàtic no just es perden doblers, es perden la família, la feina, relacions, l’autoestima, la confiança, etc.

És cabdal que les administracions vetllin per la protecció de les persones menors implementant mesures reguladores i de control.

Pel que fa als menors, és important educar-los en l’esforç i no en la immediatesa de la recompensa. És important que les famílies facin un seguiment acurat de les activitats que els menors d’edat duen a terme amb els seus dispositius electrònics (això no és envair la intimitat, és protegir el menor).
Cal controlar les despeses amb dispositius electrònics bancaris. Les persones adultes de l’entorn del menor han de ser referents: la família, els educadors i, en definitiva, la societat en conjunt.

Actuacions preventives

Dins les actuacions preventives que du a terme la Direcció General de Salut Pública en els centres educatius de les Illes Balears destaquen els programes següents:

  • ES-TIC: banc d’eines per a un bon ús de les tecnologies digitals, adreçat a l’alumnat de primària i secundària, en què es treballa sobre els riscs que pot trobar el jovent en el món virtual, incloent-hi riscos digitals l’accés al joc en línia i a les transaccions digitals.
  • El programa «Controla’t» del Consell d’Eivissa: dirigit a alumnat de primària i que aborda els riscs associats a l’ús de les tecnologies digitals i aporta consells a les famílies. 
  • Enguany, i com a resultat de l’acció formativa, s’ha incorporat a l’oferta de programes preventius escolars el programa preventiu de l’addicció al joc d’atzar LUDENS, adreçat a l’alumnat (de 16 anys en endavant) de 4t d’ESO, FP i batxillerat.
  • El programa «Si ho tens clar, tria!» és un projecte de prevenció d’addiccions a la UIB, que consta d’un curs formatiu especialitzat en addiccions a substàncies i comportamentals, a més de la realització de diferents activitats i campanyes preventives i de sensibilització en el campus mateix, juntament amb un servei d’assessorament i atenció gratuït per a l’alumnat en aquesta matèria, en coordinació i col·laboració amb l’Oficina d’Universitats Saludables i Sostenibles de la Universitat de les Illes Balears.

Actuacions formatives

Respecte de les accions formatives relacionades amb aquesta matèria, el PADIB ha organitzat una formació dividida en tres mòduls:

  • El primer sobre coneixements bàsics, epidemiologia, etc., més introductori, adreçat a tots els professionals sociosanitaris i de l’educació.
  • El segon, de caràcter més preventiu, adreçat a professionals que intervenen en el camp educatiu per a l’aplicació del programa LUDENS (programa de prevenció de l’addicció al joc).
  • I el darrer mòdul, més dirigit als professionals que fan tractament, GAMBLER (protocol de tractament conductual cognitiu de l’addicció al joc en línia).

Per a aquesta actuació formativa s’ha comptat amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Formació Professional, a través de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

Aquesta activitat formativa, que es va iniciar el 18 d’octubre i es preveu que finalitzi a finals de novembre, compta amb 47 persones inscrites. El docent d’aquest curs és el professor Mariano Choliz, titular del Departament de Psicologia Bàsica de la Universitat de València, expert en aquesta temàtica.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 29/10/2022]

[Foto: Anna / Ludopatia/ CC BY-NC-ND 2.0]