Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera se suma a la celebració de la Setmana Europea de la Lactància Materna

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els centres de salut de les Pitiüses varen acollir la setmana amb taules informatives, xerrades d'especialistes i concentració de mares lactants. Els objectius varen ser fomentar la lactància materna i consolidar-la com a part d'una bona nutrició, seguretat alimentària i reducció de les desigualtats.

La lactància materna protegeix el nadó de patir malalties a llarg i curt termini, redueix el risc de patir certes malalties a la mare, a més de suposar un gran estalvi tant per a les famílies com mediambientalment.

Per tot això, l'OMS recomana:

  • L'inici precoç de la LM, si és possible a la primera hora després de néixer.
  • Mantenir la LM exclusiva a demanda durant els primers 6 mesos de vida i continuar-la fins als 2 o més anys, introduint alimentació que la complementi a partir dels 6 mesos.

L'Atenció Primària de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera té el compromís d'impulsar l'alletament matern, per això realitza activitats durant tot l'any de suport a les famílies. Amb activitats formatives (abans i després del part), suport en el dia a dia de les dificultats que puguin sorgir a la lactància materna, així com la creació de grups de suport a la lactància materna.

Aquest any, el lema de la Setmana Mundial de la Lactància Materna (SMLM 2022) és “Impulsem la Lactància Materna: Donant suport i educant”, i és per això que els centres de salut van organitzar una setmana molt especial d'activitats amb les famílies.

Entre els objectius es troben:

  • Fomentar la lactància materna millorant així la salut dels nadons.
  • Potenciar i millorar el paper dels diferents àmbits de la societat a donar suport, facilitar i promoure la lactància materna.
  • Informar sobre el paper de tota la societat en el suport a la lactància materna.
  • Establir l'alletament matern com a part d'una bona nutrició, seguretat alimentària i reducció de les desigualtats.
  • Contactar i establir relacions de suport amb persones i organitzacions de tota la cadena efectiva de suport a la lactància materna.
  • Enfortir la capacitat dels actors i els sistemes per a un canvi transformador.

Amb l'objectiu de proporcionar i mantenir entorns favorables a la lactància, és imprescindible millorar, capacitar i formar tots els agents que influeixen en el suport a les dones que decideixen donar lactància materna. Entre aquests àmbits destaquem els governs, les empreses, els llocs de treball i lleure i els membres de la comunitat.

Per poder impulsar els objectius proposats, des de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera es varen fer les activitats següents durant la Setmana Mundial de la Lactància Materna:

Al Centre de Salut️ Vila s'instal·là una taula informativa a la recepció durant tota la setmana i es va comptar amb el suport d'una infermera de pediatria que informava sobre la lactància. 

A més, hi van haver dues sessions adreçades a tots els professionals sanitaris, una impartida per l'expert en lactància materna Marcos Navarro, i l'altra per Mercedes Tomé, infermera de pediatria, que va exposar "L'escala LATCH, una eina estandarditzada d'observació de la presa de lactància materna". 

També es va dur a terme una sessió de lactància materna adreçada a totes les persones interessades, es va fer la presentació del grup de suport a la lactància materna del Centre de Salut️ Vila i, finalment, es va realitzar una concentració de mares lactants.

El Centre de Salut Sant Jordi, per la seva banda, va celebrar una sessió amb mares lactants titulada “Compartint experiències”.

El Centre de Salut Sant Josep de sa Talaia va reunir un grup de mares lactants al “Cercle de lactància”, en què es van compartir dubtes, experiències, falsos mites i emocions.

El Centre de Salut Es Viver celebrà el “Racó de lactància”, en què els professionals de Pediatria varen resoldre qüestions relacionades amb la lactància a les famílies que decidiren participar-hi, a mésde situar una taula informativa que va estar present durant tota la setmana.

El CS Sant Antoni de Portmany i el CS Santa Eulària des Riu també hi han dedicat taules informatives i reunions específiques de lactància amb mares lactants.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 11/11/2022]

[Foto: Sanutri Alimentación Infantil / Lactancia materna/ CC BY-NC-ND 2.0]