Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera posa en marxa Unitats d'Atenció Domiciliària d'Atenció Primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les tres Unitats Mòbils d'Atenció Primària (UMAP) s'ubicaran als centres de Sant Antoni, Santa Eulària i Vila. Cobriran l'atenció domiciliària no demorable i urgent de les consultes d'atenció primària.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera posa en marxa aquest mes de novembre unes unitats noves d'Atenció Primària, anomenades UMAP (Unitat Mòbil d'Atenció Primària).

Les UMAP són unitats específiques, formades per un equip de metge i infermera, creades per atendre les demandes que s'originen fora dels centres sanitaris i que necessiten una atenció no demorable i urgent.

Amb això es pretén cobrir l'atenció urgent fora dels centres i paral·lelament evitar demores i garantir-ne l'activitat programada.

Per això s'han creat tres unitats, amb sis professionals, que donaran cobertura a tota l'illa d'Eivissa, ubicades als tres grans centres de salut, Vila, Sant Antoni de Portmany i Santa Eulària des Riu.

Les UMAP tenen com a propòsit complir els objectius següents:

  • Implementar un recurs específic per a l'assistència a les consultes que no admeten demora i que sorgeixen fora dels centres sanitaris, millorant el temps de resposta i atenció.
  • Tractar patologies que es puguin estabilitzar a domicili evitant derivacions hospitalàries innecessàries.
  • Garantir uns nivells adequats d'atenció de qualitat fora dels centres sanitaris i dins d'aquests.
  • Evitar que el personal mèdic i d'infermeria dels centres de salut hagin d'abandonar la seva activitat programada, millorant així l'activitat dels professionals i reduint els temps d'espera tant per a les consultes com a l'atenció urgent.

L'horari estimat inicialment serà de dilluns a divendres de 8 a 15 h.

Les raons principals de la posada en marxa d'aquestes noves unitats responen al context sociosanitari en què ens trobem després de la crisi sanitària per la pandèmia per COVID-19, la complexitat d'aquest nou escenari, amb la reorganització estructural de l'Atenció Primària, i l'augment exponencial de les atencions domiciliàries tant dels equips d'atenció primària com del SAMU061.

Des del 2019 fins al que s'ha registrat el 2022 s'ha apreciat un increment del 75% de les activacions d'atenció domiciliària per part del SAMU061. D'altra banda, les assistències domiciliàries per part dels metges d'Atenció Primària s'han duplicat, en dos anys, exactament s'han multiplicat per 2,25 i s'han passat d'atendre 2.267 consultes mèdiques en domicili el 2019 a les 5.348 del 2021.

El recent increment de plantilla i l'estabilització de gairebé una vintena de places permet ampliar els recursos domiciliaris de l'Atenció Primària i així millorar tant la resposta de l'atenció a domicili com la qualitat assistencial als centres de salut.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 12/11/2022]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres / Infermeres d'atenció a domicili: preparació de medicació / CC BY-NC-SA 4.0]