Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut contracta el subministrament de material per a cirurgia de cataractes i vitrectomies per 3,6 M€

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’envelliment de la població, sumat a l’increment del temps davant pantalles digitals, augmenta la incidència de malalties oculars. Es preveu que aquest contracte tindrà una vigència de dotze mesos, amb la possibilitat de prorrogar-lo trenta-sis mesos més.

El Consell de Govern autoritza el director general del Servei de Salut de les Illes Balears a contractar el subministrament de material per a la realització de cirurgia de cataractes i vitrectomies, així com accessoris oftàlmics per als centres hospitalaris de les Illes Balears, per un valor estimat de 3.686.207,44 euros.

La vitrectomia és la intervenció quirúrgica indicada per a les afeccions de la retina. La més habitual i important és el despreniment de retina, atès que és un problema potencialment greu que pot presentar complicacions, com ara lesions irreversibles de la retina o del nervi òptic i inflamació ocular crònica, que provocarien una limitació visual permanent o fins i tot ceguesa. Per aquest motiu, és fonamental aplicar un tractament precoç adaptat a les necessitats de cada cas.

L’envelliment de la població, sumat a l’increment del temps davant pantalles digitals, l’ús de telèfons intel·ligents, ordinadors i pantalles durant llargs períodes de temps, així com la presència de la contaminació, augmenten la incidència de malalties oculars.

Segons el 51% dels professionals de la salut ocular, en els darrers dotze mesos s’ha produït un augment de determinades malalties oculars, entre les quals destaquen cataractes, patologies de la retina (despreniments de retina, hemorràgies vítries i d’altres), l’ull sec, la DMAE (degeneració macular associada a l’edat) i la miopia en infants i joves.

L’augment de la miopia es relaciona amb malalties oculars com el despreniment de retina o el glaucoma, per la qual cosa el control i la prevenció de la miopia és fonamental.

A causa de les particularitats derivades de les característiques anatòmiques i fisiològiques tan especials que té l’ull, i la gran varietat de malalties que afecten la visió o les estructures que hi estan relacionades, que poden afectar pacients de qualsevol edat, hi ha una gran varietat de tècniques quirúrgiques, materials i accessoris oftalmològics, cadascun d’aquests és específic per a cada particularitat o malaltia, segons el tipus de pacient. Per això, es necessita una gran varietat de material, que ha d’estar a disposició dels especialistes per tractar les diferents patologies.

Es preveu que aquest contracte tindrà una vigència de dotze mesos des de la data en què es formalitzi, amb la possibilitat de prorrogar-lo per un període màxim de trenta-sis mesos més.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 14/11/2022]

[Foto: Band d’Imatges Infermeres / TCAI fa una exploració de la visió a una dona gran al Servei d'Oftalmologia / CC BY-NC-ND 2.0]