Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

287 persones de les Illes s’han beneficiat ja del programa de profilaxi preexposició al VIH (PrEP)

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 2021 es van diagnosticar 110 casos nous de VIH a les Balears. L’1 de desembre es va commemorar el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida.

Un total de 287 persones de les Illes Balears s’han beneficiat, des del 2021, del programa de profilaxi prèvia a l’exposició al VIH (PrEP), d’acord amb les dades de la Direcció General de Salut Pública i Participació que, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida l’1 de desembre, va destacar la importància de l’educació sexual, la prevenció i la detecció precoç d'aquesta malaltia, que continua generant infeccions noves.

Per illes, a Mallorca s’han beneficiat del programa PrEP 225 persones, 15 a Menorca, i 47 a les Pitiüses.

L’any 2021 es van diagnosticar 110 casos nous d’infecció per VIH, 10 menys que en 2020. 87 d’aquests casos van ser detectats a Mallorca, 11, a Menorca i 12, a les Pitiüses. La taxa anual (9,38 per 100.000 habitants) és la més baixa de tota la sèrie anual 2003-2021.

Des de 2003 i fins a desembre de 2021 s’han diagnosticat 2.952 casos d’infecció per VIH (82% homes i 18% dones), el 83,2% dels quals (2.457 casos) corresponen a Mallorca, el 4,4% (129 casos) a Menorca i el 12,4% (541 casos), a Eivissa i Formentera. Es manté la tendència a la baixa en nombre de casos en ambdós sexes.

Aproximadament un 90% dels casos acumulats des de 2003 en els quals es coneix la via de transmissió s’associen a transmissió sexual (98% en 2021), i es consolida a la baixa la incidència en persones que s’injecten drogues.

Quant a la distribució de casos per categories de transmissió en els casos acumulats, el primer grup en nombre de casos és el dels homes que tenen relacions sexuals amb homes (HSH) (1.294 casos, 43,8%), seguit per heterosexuals (1.158, 39,2%) i persones que s’injecten drogues (288 casos, 9,8%).

Quant als homes, els HSH suposen el 54% dels casos acumulats des de 2003, els heterosexuals el 30% i els que s’injecten drogues el 9%.

En les dones, el 82% dels casos diagnosticats són per relacions sexuals heterosexuals i l’11% s’injecten drogues.

D’altra banda, el 63% dels casos diagnosticats tenen menys de 40 anys. La mitjana d’edat en el moment del diagnòstic dels casos acumulats i no pediàtrics a les Illes Balears és de 37 anys. No obstant això, en els darrers anys la mitjana dels casos està a l’edat de 40 anys.

Prevenció, diagnòstic i lluita contra l’estigma

A les Illes Balears, la Conselleria de Salut i Consum, gràcies al treball conjunt amb altres institucions, associacions i la societat en general, du a termes programes i actuacions dirigits a la prevenció del VIH des de diferents fronts:

  • Educació sexual integral en els centres escolars, que inclou el respecte a la diversitat sexual i de gènere.
  • Diagnòstic i tractament precoç que disminueixi la transmissió del virus, la qual cosa millora la qualitat de vida dels infectats, disminueix les malalties relacionades amb el VIH, la mortalitat i la transmissió de la infecció a altres persones.
  • Promoció de l’ús del preservatiu, amb atenció especial a la població jove.
  • Profilaxi prèvia a l’exposició al VIH: el programa ja està disponible a totes les illes. Actualment, hi ha 243 persones en seguiment i 287 se n’han beneficiat fins ara.
  • Lluita contra l’estigma i la discriminació envers les persones amb VIH, ja que, encara que al llarg d’aquests anys s’han produït grans avanços tant en el tractament com en la prevenció, continua havent-hi una estigmatització cap a les persones que viuen amb la infecció. Aquesta discriminació suposa una vulneració dels drets humans i produeix desigualtats jurídiques, sanitàries, d’accés al mercat laboral i a l’habitatge, entre d’altres. La discriminació constitueix un obstacle important per a la prevenció.

La Direcció General de Salut Pública i Participació recorda que és en mans de tota la societat erradicar la transmissió del VIH i millorar la vida de les persones que viuen amb el virus. Per aconseguir-ho, és necessari el compromís i el treball col·laboratiu de tota la societat.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 30/11/2022

[Foto: ankxt / Are you ok? / CC BY 2.0]