Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Servei d'Urgències de l'Hospital Son Llàtzer posa en marxa un protocol per a la detecció precoç del VIH

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El protocol cerca accelerar el diagnòstic i facilitar que les persones amb infecció per VIH accedeixin al tractament antiretroviral al més aviat possible.

El Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Son Llàtzer posa en marxa un protocol per a la detecció precoç del virus de la immunodeficiència humana (VIH) amb la finalitat d’accelerar el diagnòstic i facilitar que les persones amb infecció per VIH accedeixin al tractament antiretroviral al més aviat possible. D’aquesta manera, disminueix la possibilitat de transmissió a altres persones.

Aquest Servei participa en el grup de treball RED VIH Deja Tu Huella, de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES). Es tracta d’un projecte de cribratge del VIH que es du a terme també en col·laboració amb la companyia Gilead, sobre la base de les recomanacions recollides en un document de consens publicat per SEMES.

Des que s’ha posat en marxa el protocol, a l’Hospital Universitari Son Llàtzer s’han fet 211 serologies del VIH i s’han diagnosticat tres casos. A més, s’han duit a terme cinc sessions formatives en diferents serveis de l’Hospital i el Servei s’ha adherit al grup de treball de la xarxa SEMES Balears. Les doctores Luisa Martín, Jana Ribas, Karla Llerena i Marilén Arellano, del Servei d’Urgències, lideren i coordinen el projecte a l’Hospital. Des d’octubre d’enguany tots els serveis tenen accés per sol·licitar les serologies de cada entitat en el peticionari (Detecció precoç de VIH).

Diagnòstic precoç del VIH, l’assignatura pendent

L’epidèmia causada pel VIH ha suposat, des de fa dècades, un gran repte per a la comunitat científica. Tot i els enormes esforços i l’avanç científic, no està controlada en l'àmbit mundial i és la causa de gairebé un milió de morts anuals.

A Espanya s’estima que 151.387 persones viuen amb VIH i que unes 20.000 no saben que estan infectades. A més, un de cada dos nous diagnòstics del VIH es fa de manera tardana. Cal continuar avançant cap a l’objectiu de controlar la pandèmia del VIH.

Els serveis d’urgències, per mitjà del cribratge del VIH, són una via fonamental per diagnosticar casos en pacients amb un perfil que s’escapa en altres nivells assistencials (joves, immigrants, població d’edat avançada sense sospita de VIH) o en circumstàncies relacionades amb les infeccions de transmissió sexual (ITS), profilaxi, postexposició o fenòmens com el sexe químic. En aquest sentit, el diagnòstic precoç de la infecció per VIH redueix la morbiditat i la mortalitat dels pacients, mentre que el cost del tractament i la cura dels malalts amb diagnòstic tardà és més elevat.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 30/11/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]