Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

L'IdISBa i la DO Oli de Mallorca signen un acord de col·laboració per al projecte d'investigació ENDODIET

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La DO Oli de Mallorca aportarà al projecte, de manera gratuïta, 40 lots d’oli d’oliva verge extra de 10 litres cada un, valorats en 4.000 euros.

El gerent de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears, Sergio Camacho, i el president de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, Joan Mayol, han signat un acord de col·laboració mitjançant el qual els productors aporten de manera gratuïta 400 litres d’oli d’oliva per comprovar els beneficis que aquest consum pot tenir en les dones que pateixen endometriosi. Aquest projecte es denomina Endodiet i el dirigeix la doctora Pia Español, de la consulta d’endometriosi de l’Hospital Universitari Son Espases.

Endodiet

L’IdISBa ha iniciat un estudi per aconseguir millorar la qualitat de vida de les pacients amb endometriosi a través de canvis dietètics. El Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Son Espases durà a terme aquest estudi conjuntament amb el Grup de recerca multidisciplinari d’oncologia translacional (GMOT) de la Universitat de les Illes Balears.

L’endometriosi és una malaltia que afecta aproximadament el 10% de les dones en edat reproductiva. És una malaltia crònica, recidivant, que afecta el sistema reproductiu femení. Presenta una variabilitat clínica important, cosa que en dificulta el diagnòstic i, alhora, el tractament. Per tant, la investigació és clau per avançar en la comprensió dels mecanismes afectats i per identificar quines pràctiques poden millorar-ne l’evolució.

La modificació de la dieta a través de la introducció d’aliments rics en antioxidants, com per exemple l’oli d’oliva verge extra (AOVE), és un camp d’investigació incipient. Alguns estudis ja han determinat que podria disminuir els marcadors d’oxidació i d’inflamació relacionats amb la malaltia.

Els professionals de la Unitat d’Endometriosi, juntament amb els investigadors, desenvolupen el projecte «Factores dietéticos y endometriosis. Estudio prospectivo (ENDO-DIET)». L’objectiu principal és avaluar la capacitat de la dieta rica en antioxidants en la modificació de paràmetres clínics que puguin notificar les pacients i marcadors bioquímics que s’analitzaran en sang i en teixit endometrial.

La Denominació d’Origen Protegida Oli de Mallorca produeix un oli d’oliva verge extra d’alta qualitat i es compromet a contribuir al coneixement dels efectes que pugui tenir sobre aquesta malaltia. Aportarà 40 lots d’AOVE perquè les pacients puguin incorporar-lo a la seva dieta.

La col·laboració entre la Denominació d’Origen Protegida Oli de Mallorca i l’IdISBa permetrà obtenir evidència científica de qualitat que probablement tindrà una implicació clínica en la millora de la simptomatologia de les pacients amb endometriosi.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 12/12/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]