Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Dr. Juan Antonio Costa premiat per la Societat Balear de Pediatria per un treball sobre prevenció de mort sobtada en nens

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Dr. Costa ha rebut el primer premi per la Comunicació oral "Estudi d'avaluació cardiovascular infantil a l'Atenció Primària". El treball, impulsat pel pediatre, ha comptat amb la col·laboració de la Dra. Antonella Chiandetti i d'hospitals de les Illes Balears.

El Dr. Juan Antonio Costa, pediatre de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha estat premiat a la XX Reunió de la Societat Balear de Pediatria, celebrada aquest mes, per un Estudi d'avaluació cardiovascular infantil a l'Atenció Primària.

Es tracta d'una comunicació oral d'un estudi observacional, multicèntric i de caràcter autonòmic, del cribratge de patologies cardíaques amb risc de mort sobtada a la infància i l'adolescència, que ha estat impulsat pel pediatre eivissenc i que ha comptat amb la col·laboració de la Dra. Antonella Chiandetti, pediatra del Centre de Salut Vila, i també dels centres i unitats bàsiques de salut de Mallorca CS Muntanya, s'Escorxador, Es Blanquer, Son Serra i Son Ferriol; Es Mercadal de l'illa de Menorca i de les Unitats de cardiologia infantil dels Hospitals Son Espases i Mateu Orfila. En total han participat en l'estudi 12 pediatres d'atenció primària i 3 cardiòlegs pediàtrics de les Balears.

La població a què s'ha realitzat l'estudi ha estat de 295 pacients pediàtrics sans, sense patologia cardíaca coneguda, a les revisions periòdiques del nen sa que es fan habitualment als 6 i 12 anys als centres d'Atenció Primària.

En aquest estudi es proposa un screening que permeti detectar patologia cardiovascular en nens amb la inclusió de fer un electrocardiograma en aquestes dues revisions i que permeti prevenir la mort sobtada a l'edat pediàtrica. Els objectius han estat, en primer lloc, comprovar l'aplicabilitat de la realització de l'avaluació cardiovascular en aquestes revisions, reflectir símptomes, signes i alteracions cardiovasculars a la població seleccionada i, com a objectiu secundari, avaluar la capacitat d'interpretació de l'electrocardiograma per part del pediatre d'atenció primària.

Les conclusions de l'estudi han resultat factibles gràcies a la realització d'una avaluació cardiovascular a les revisions habituals de la població sana infantil, encara que s'han detectat alguns punts de millora en l'àmbit de recursos humans i materials per a la seva realització. També s'ha observat que el pediatre d'Atenció primària té una capacitació adequada per fer un screening de malalties cardiovasculars i, finalment, que aquest projecte pilot ha d'establir les bases d'un estudi amb més mostra que estableixi la utilitat del cribratge de cardiopaties amb risc de mort sobtada a l'edat infantil.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 11/12/2022]

[Foto: Infosalut / Electrocardiograma / CC BY-NC-SA 4.0]