Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

El Govern i la Generalitat Valenciana comparteixen estratègies dirigides a impulsar la salut mental en els seus territoris

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els dos executius autonòmics acorden una trobada de feina centrada en polítiques de salut mental.

El Govern de les Illes Balears i la Generalitat Valenciana han abordat la situació de la salut mental en els seus territoris i han compartit iniciatives i estratègies per desenvolupar i prioritzar aquesta part de la salut, així com el benestar emocional de tots els ciutadans. Ha estat l'eix central de la taula rodona que es va celebrar, el passat dia 15, a València.

Tots dos executius autonòmics han acordat celebrar una trobada de feina per posar en comú les diferents polítiques de salut mental que es poden dur a terme. Entre les iniciatives a abordar hi ha el desenvolupament de panels de ciutadans per participar i deliberar sobre la situació o dur a terme programes en contextos educatius per millorar la salut mental i emocional dels més joves.

Tots els participants en la taula rodona celebrada han coincidit en assenyalar que la situació actual, fruit de la pandèmia de COVID-19, així com d’altres factors, com la guerra d’Ucraïna han generat una situació social complexa que ha posat de manifest que ningú no està exempt de patir un trastorn de la salut mental. De fet, tal com estableix el Global Health Service Monitor 2022, la salut mental s’ha convertit ja en el problema de salut més gran al qual s’enfronta la població de l’Estat i de molts d’altres països. Per tot això, han explicat, cal desenvolupar una atenció mental resolutiva, equitativa, propera i innovadora ha de ser una de les prioritats dins les polítiques sanitàries que es duguin a terme.

Així mateix, s’ha destacat la importància de la participació activa de les persones afectades, familiars i curadors en el desenvolupament de la salut mental, així com la ciutadania en conjunt, mitjançant processos deliberatius. La població infantil, per la seva banda, és un dels col·lectius per afectats per aquesta situació i per això s’ha d’incidir de forma prioritària i particular sobre aquesta població mitjançant accions de prevenció, promoció, atenció i rehabilitació dels més joves. Els ponents han fet especial menció a d´altres poblacions vulnerables i, per això, la solitud, la pobresa i d´altres condicions socials i de salut han de guiar les accions en matèria de salut mental.

Els participants també han destacat que el concepte de salut mental és complex i necessita solucions elaborades. Davant d’això, han coincidit en la necessitat de crear noves estructures i mecanismes d’abordatge conjunt que facin efectiva la corresponsabilitat entre tots els agents amb veu dins la salut mental i el benestar emocional. Les polítiques transversals i interinstitucionals han d'agafar protagonisme davant les accions compartimentades. Les governances compartides han de ser cabdals dins dels plans d'acció, segons han conclòs en la trobada celebrada a València.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 15/12/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]