La xarxa sentinella ha ampliat els seus objectius i ja no només vigila el virus de la grip, sinó tots els causants d’infeccions respiratòries agudes. També s’ha incrementat el nombre de sentinelles i la xarxa ha passat d’estar operativa durant la temporada gripal a mantenir l’operativitat tot l’any.
Una cinquantena de professionals de les àrees d’atenció primària i hospitalària del Servei de Salut, així com de la Direcció General de Salut Pública i Participació, han assistit a la XIX Jornada de la Xarxa Sentinella de les Illes Balears. En aquesta Jornada s’han presentat i analitzat les dades epidemiològiques i microbiològiques de virus d’infeccions respiratòries agudes (IRA) que provenen de la xarxa durant aquesta temporada, tant a escala autonòmica com nacional. També s’ha aprofitat la trobada per consolidar la formació dels metges sentinella que la integren, especialment pel que fa a circuits, protocols i recollida de mostres.
Es tracta de la primera jornada que es du a terme des de la tardor de 2019, ja que la pandèmia de la COVID-19 declarada el març de 2020 i el seu impacte en el funcionament del sistema sanitari van obligar a suspendre la xarxa i, consegüentment, aquesta trobada científica. Ara mateix, la xarxa sentinella s’ha pogut recuperar a les Illes Balears amb millores específiques: ha ampliat els seus objectius, de manera que ha passat de la vigilància de la grip a la vigilància de tots els virus causants d’infecció respiratòria aguda. També se n’ha modificat l’operatiu, de manera que han augmentat considerablement el nombre de sentinelles i la xarxa ha passat d’estar en funcionament durant la temporada gripal a mantenir l’operativitat durant tot l’any.
La xarxa és coordinada pel Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació i està integrada per quaranta metges i pediatres de diferents centres de salut d'atenció primària i amb representació de totes les illes. La tasca voluntària d’aquests metges i pediatres sentinella permet —amb la informació que aporten setmanalment i amb la col·laboració dels serveis de Microbiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Universitari Son Espases— un seguiment exhaustiu de l’epidèmia gripal i d’altres infeccions respiratòries agudes.
[Font: Conselleria de Salut i Consum. 15/12/2022]
[Foto: Conselleria de Salut i Consum]