Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El programa del Pacient Actiu posa en marxa tres tallers entre iguals per a persones cuidadores i per a portadores d’un estoma

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’objectiu és que les persones assistents millorin la qualitat de vida i l’afrontament de la malaltia. Les sessions entre iguals tenen lloc en els centres de salut de Trencadors, Sa Torre i a l’Hospital de Manacor.

El Programa del Pacient Actiu posa en marxa el gener tres tallers entre iguals, dos dels quals van dirigits a persones cuidadores i un altre, a persones portadores d’un estoma. Els tallers, impartits per persones cuidadores i pacients actius formadors, tenen per finalitat que les persones assistents millorin la qualitat de vida i l'afrontament de la malaltia mitjançant l'educació entre iguals.

Tallers dirigits a persones cuidadores

Taller adreçat a persones portadores d'un estoma (colostomia, ileostomia i urostomia)

Es farà a l’Hospital de Manacor. Començarà el 26 de gener i acabarà el 2 de març. Es reuniran cada dijous, de 10.00 h a 12.00 h.

Per apuntar-se a un d’aquests tallers s’ha d’escriure un correu electrònic a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o telefonar al 971 17 58 83/4 de 8.00 a 15.00 h.

Més de 130 pacients actius formadors

Cal recordar que les Illes Balears compten amb més de 130 pacients i persones cuidadores actives formadores, preparats per dur a terme tallers entre iguals que ajudin altres usuaris a millorar l’afrontament de la malaltia o de la situació amb què conviuen.

El Programa del Pacient Actiu, que s’emmarca dins el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat, té l’objectiu de formar persones que pateixen malalties cròniques o que tenen cura d’aquests pacients perquè puguin impartir tallers en centres de salut, hospitals o associacions, adreçats a altres persones amb les mateixes patologies. D’aquesta manera, es poden intercanviar experiències i compartir consells que permetin afrontar millor una malaltia crònica.

Les malalties que abasta el Programa són la diabetis, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), la insuficiència cardíaca i cardiopatia isquèmica, la malaltia renal crònica, l’esclerosi múltiple, el càncer de mama, la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica, les malalties inflamatòries articulars (artritis reumatoide, espondilitis anquilosant i artritis psoriàsica), les persones ostomitzades (colostomia, urostomia i ileostomia), les immunodeficiències primàries i les persones cuidadores de persones dependents (a causa d’una demència, per edat molt avançada, etc.). En 2022, a més, s’hi varen començar a incorporar altres malalties com ara les malalties inflamatòries intestinals (Crohn i colitis ulcerosa), les incontinències, l’ictus i el dolor pelvià crònic.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 17/01/2023

[Foto: Programa Pacient Actiu IB]