Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Afers Socials finançarà amb 32 milions d’euros la construcció i la reforma de residències i centres de dia per a persones amb diagnòstic de salut mental i discapacitat

La consellera Fina Santiago

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

16 entitats socials de Mallorca i Eivissa duran a terme les obres, que suposaran un increment de places de la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència.

La Conselleria d’Afers Socials i Esports ha resolt la convocatòria de subvencions destinada al Tercer Sector Social per a la construcció, reforma i rehabilitació de serveis residencials i d’estades diürnes de les Illes Balears per a persones amb diagnòstic de salut mental i discapacitat. Se’n beneficien 16 entitats socials amb un total de 32.142.712 euros.

Són projectes que s’ubiquen a diferents municipis de Balears:

  • Set a Palma.
  • Tres a Inca. 
  • Un a Felanitx, Manacor i Marratxí.
  • Dos a Eivissa.

Els projectes donaran lloc a centres de dia per a persones amb discapacitat en situació de dependència; serveis ocupacionals per a persones amb diagnòstic de salut mental, necessitat de suport extens i discapacitat; serveis socioculturals i d’oci per a persones amb discapacitat; habitatges supervisats per a persones amb discapacitat física o amb diagnòstic de salut mental; i residències per a persones amb discapacitat en situació de dependència. Per tant, els projectes suposaran un increment de places de la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència pel que fa a les persones amb diagnòstic de salut mental i discapacitat, ja que les noves places es concertaran amb la Conselleria.

Les entitats beneficiades són: Dany Cerebral Sobrevingut a Mallorca (DACESMA); Amadip Esment; Fundació Es Garrover; Patronat Joan XXIII d’Inca; APROSCOM Fundació; Fundació ASPACE Baleares; Associació de pares i mares de persones amb discapacitat de les Illes Balears (AMADIBA); Associació AMITICIA; Fundació ASNIMO; Associació per a la salut mental Gira-sol; Grup d’educadors de carrer i treball amb menors (GREC); Centro Mater Misericordiae – Franciscanes Filles de la Misericòrdia; Fundació Natzaret; Associació Pro-Ajuda per a persones discapacitades de Pollença (PRODIS); Associació d’Esclerosi Múltiple d’Eivissa i Formentera (AEMIF) i Associació Pitiüsa de Familiars Pro Salut Mental i de Nins i Nines amb Autisme o altres trastorns generals del desenvolupament (APFEM).

Aquestes entitats rebran la subvenció en 10 anys (fins al 2031) i han de destinar els equipaments a la finalitat per a la qual se sol·liciten els ajuts per un període mínim de 30 anys.

Noves instal·lacions i places

La construcció d’equipaments d’atenció social és una constant de la Conselleria d’Afers Socials i Esports des de l’any 2015 davant del repte demogràfic, l’envelliment de la població, l’augment de l’esperança de vida i l’avanç i el reconeixement progressiu de drets socials.

La previsió és que l’any 2030 la població declarada com a dependent es dupliqui, per la qual cosa als nous equipaments de la Conselleria ja acabats, en construcció i en procés s’hi afegeixen ara aquests 16 projectes.

Quant a la construcció i reforma d’equipaments per aquestes finalitats a Menorca, hi ha l’acord polític de dur-ho a terme a través d’un conveni amb la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca, integrada pel Consell Insular i les entitats del Tercer Sector de l’illa.

Accedeix aquí al Llistat de Projectes.

[Font: Conselleria d'Afers Socials i Esports. 19/01/2023]

[Foto: Conselleria d'Afers Socials i Esports]