Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Infosalut Connecta va atendre més d'un milió i mig de telefonades durant l'any 2022

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La central d’atenció telefònica Infosalut Connecta va atendre 1.552.640 telefonades en 2022; més concretament aquesta atenció es va prestar entre els mesos de juliol (quan es va posar en marxa) i desembre.

La major part, 657.434, van ser telefonades relacionades amb consultes i per demanar cita; 185.163 van ser per resoldre tràmits, mentre que 107.629 van estar relacionades amb la COVID-19 i la vaccinació.

Més del 50% del total de telefonades es va resoldre directament, sense haver de donar cita en el centre de salut, la qual cosa va permetre desburocratitzar la gestió i millorar l’accés a l’atenció primària.

La seu d’Infosalut Connecta va rebre, el passat dia 15 de febrer, la visita de les conselleres de Salut de Balears i d'Aragó. És una instal·lació on fan feina aproximadament 200 tècnics d’emergències sanitàries i ofereix atenció telefònica en quatre idiomes: català, espanyol, anglès i alemany.

Infosalut Connecta ofereix un servei d’informació sanitària, gestió i citació dissenyat per facilitar els tràmits als residents de les Illes Balears, i també a turistes i persones desplaçades.

El principal objectiu d’Infosalut Connecta és millorar l’accés a l’atenció primària per mitjà de la reestructuració dels circuits de cita, per redirigir cada usuari i oferir-li el recurs més adequat a la seva consulta. El telèfon de contacte és el 971 220 000 i l’horari d’atenció és de 7.00 a 21.00 h, del dilluns al dissabte, i de 8.00 a 21.00 h els diumenges i els dies festius.

Els usuaris poden telefonar a la central Infosalut Connecta amb les finalitats següents:

  • Demanar, confirmar o anul·lar una cita (presencial o telefònica) amb un professional sanitari d’atenció primària. També poden demanar informació general sobre els serveis i els centres i unitats bàsiques de salut.
  • Fer consultes i tràmits administratius relacionats amb la targeta sanitària individual, recepta electrònica, certificat COVID Digital UE, incidències relacionades amb baixes per incapacitat temporal (IT), informes, etc.
  • Obtenir informació general i suport en la gestió de tràmits sobre el transport sanitari programat.
  • En el cas de turistes i persones desplaçades a les Illes Balears, poden obtenir informació general d’assistència sanitària i suport en la gestió de tràmits. Per exemple, hi poden telefonar els turistes que dubten sobre on anar per rebre assistència sanitària, persones que venen a fer feina a les Illes Balears i necessiten donar-se d’alta en el sistema sanitari, etc.

Gabinet Tècnic d’Atenció Primària de Mallorca

Les autoritats també han visitat el Gabinet Tècnic d’Atenció Primària de Mallorca. La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca és una de les més grans d’Espanya. Per això, a més d’un equip directiu i serveis de gestió, compta amb el suport del Gabinet Tècnic, integrat per unitats que organitzen la formació continuada, impulsen els programes de salut i promouen la investigació en salut, amb el suport de sistemes d’informació i de documentació. Aquests professionals presten servei als més de 2.800 treballadors dels 46 centres de salut de Mallorca, 86 unitats bàsiques de salut i altres equips assistencials, per prestar l’assistència òptima als usuaris del Servei de Salut.

Quant a les unitats que integren el Gabinet Tècnic, la Unitat de Formació Continuada organitza les activitats formatives (411 en 2022), orientades als problemes de salut, programes i serveis de l’atenció primària. Així, cobreix les necessitats formatives i de capacitació dels professionals i a més col·labora en la formació d’estudiants de la Universitat de les Illes Balears.

La Unitat de Programes té com a objectiu dissenyar els programes i protocols necessaris per homogeneïtzar la pràctica clínica i les cures de qualitat, basada en l’evidència científica. Coordina la tasca de 4 comitès, 15 comissions tècniques i 32 grups de treball en els quals participen un gran nombre de professionals.

Per a la prestació òptima de l’atenció primària, a més, és essencial la tasca de Sistemes d’Informació, que permet avaluar la implementació dels diferents programes de la Gerència, així com la prestació de serveis i la qualitat assistencial. La figura de la documentalista del Gabinet Tècnic també és essencial, ja que proporciona informació científica rellevant als professionals. La documentalista, a més, és membre de l’equip de la Biblioteca Virtual de Ciències de les Illes Balears (Bibliosalut).

Les dependències del Gabinet Tècnic també acullen la Unitat Docent Multiprofesional d’Atenció Familiar i Comunitària, una de les més grans d’Espanya, que s’encarrega de coordinar la formació de residents per esdevenir especialistes en medicina i infermeria d’atenció familiar i comunitària. En aquest sentit, aquest any es formen 190 metges i 38 infermeres residents de família en 32 centres de salut de Mallorca.

Finalment, les conselleres de salut de les Illes Balears i d’Aragó també han visitat la Unitat d’Investigació d’Atenció Primària de Mallorca, que promou la investigació de qualitat entre els professionals de l’atenció primària. L’atenció primària de Mallorca té una llarga tradició en investigació; així, en 1991 es va crear la Comissió d’Investigació i en 1993 es va acreditar la Unitat d’Investigació d’Atenció Primària de Mallorca. Es compleixen trenta anys de labor continuada. Actualment s’inicien entre 30 i 40 nous projectes d’investigació i hi ha 25 projectes competitius nacionals o internacionals finançats en curs. També cal destacar que 4 dels 8 projectes competitius nacionals d’investigació en salut que han aconseguit les Illes Balears aquest any són d’atenció primària de Mallorca.

Les Illes Balears, juntament amb Aragó i Catalunya, és una de les tres comunitats autònomes amb millors resultats en investigació d’atenció primària, mesurada en publicacions científiques internacionals d’impacte. En els últims cinc anys s’han triplicat els fons competitius d’investigació aconseguits. Tot això ha permès dur a terme una investigació orientada a resoldre els problemes de salut de la població.

La investigació en atenció primària de Mallorca és una part destacada de la tasca de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa).

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 15/02/2023]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum] 

Què en diu la premsa
*15/02/2023 noticiasmallorca.es - Infosalut Connecta atendió más de un millón y medio de llamadas durante el año 2022.