Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COPIB va dur a terme activitats de prevenció del suïcidi durant el Dia de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Professionals del COPIB desenvoluparen una tasca informativa i de conscienciació ciutadana a l'expositor que la Conselleria de Salut va dedicar a visibilitzar aquest greu problema social.

L'agenda d'actes del Dia de les Illes Balears s'ha obert enguany a visibilitzar la problemàtica del suïcidi, en el marc de la iniciativa 'Parlar de Benestar Social', que va tenir lloc durant el matí del dissabte 25 de febrer, a l'expositor de la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears. L'activitat, organitzada per l'Associació de Salut Mental de les Illes (OSMIB), va reunir professionals del Grup de Treball de Recerca, Prevenció i Atenció a la conducta suïcida del COPIB, COIBA, professionals de la psicologia d'emergències del GIPEC 112 i altres col·lectius sanitaris, per informar, conscienciar i resoldre els dubtes de les persones transeünts que varen participar en els tallers 'Som aquí per tu' i ' Vols que t'escoltem amb un cafè?'.

Espanya registra una mitjana diària d'11 morts per suïcidi i el 2021, últim any de referència de les estadístiques oficials de l'INE, 4.003 persones es varen llevar la vida, 89 d'elles a la comunitat autònoma. La xifra suposa un increment de l'1,6% de morts per suïcidi respecte al 2020 i no considera els casos relacionats amb intents frustrats i ideació suïcida. L'OMS calcula que per cada suïcidi que es consuma (gairebé 3.000 al dia) es produeixen 20 intents, mentre que estudis epidemiològics recents assenyalen que entre el 5 i el 10% de la població espanyola podria veure's afectada per la ideació suïcida al llarg de la vida. Això significa que en un any podrien produir-se al voltant de 80.000 intents de suïcidi al nostre país i que entre dos i quatre milions de persones poden desenvolupar idees suïcides.

L'objectiu de l'activitat va ser informar i conscienciar a la ciutadania d'aquest greu problema de salut pública. Donar a conèixer la xarxa de recursos existents a la qual ens podem dirigir en cas de risc és fonamental per a prevenir nous casos.

El tabú (cada vegada menor) i el silenci desactiven les xarxes de suport perquè la persona que està pensant a llevar-se la vida rebi una atenció adequada. Per aquest motiu, es va reconèixer el valor de visibilitzar la problemàtica en el Dia de les Illes Balears, amb una iniciativa que trenca amb aquests tabús i cerca un compromís més ampli amb aquest problema fent partícip a la ciutadania.

La idea principal que es va traslladar a les persones que es varen acostar a demanar informació és que parlar de suïcidi continua sent la millor estratègia per prevenir-lo. Per això, davant qualsevol senyal d'alerta, cal preguntar directament a la persona què li ocorre, què pensa, què sent. Actuar i escoltar de forma empàtica sense prejudicis, donar-li confiança i un espai càlid i segur per verbalitzar i validar les seves emocions pot salvar-li la vida. El millor missatge que podem traslladar a les persones que estan pensant a llevar-se la vida és que no estan soles.

Llista de recursos

  • 112 psicòleg/oga d'emergències 24 hores
  • 024 Línia d'atenció estatal a la conducta suïcida
  • Telèfon de l'Esperança de Balears: 971 46 11 12.
  • AFASIB, Associació de referència a Balears per als supervivents del suïcidi. 657 716 340
  • Ángeles de Azul y Verde, quan la persona afectada pertany a les forces de seguretat
  • En situació d'emergència es pot acudir a les Unitats d'Atenció específiques dels hospitals de referència de les Illes.

[Font: COPIB. 07/03/2023]

[Foto: Nats Sitticus / Gymnopédie sadness I / CC BY NC-ND 2.0]