Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Banc de Sang i Teixits destina 1 M€ a reactius per detectar els virus de la SIDA i l'hepatitits C i B en les donacions

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els reactius permeten determinar la presència del genoma dels tres virus per tècniques d’amplificació d’àcids nucleics. L’any passat, el laboratori de biologia molecular va analitzar 37.402 donacions procedents dels diferents punts d’extracció.

El Consell de Govern ha autoritzat la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) a prorrogar el contracte de subministrament de reactius per detectar els virus VHB (hepatitis B), VHC (hepatitis C) i VIH (immunodeficiència humana), per tècniques d’amplificació d’àcids nucleics, per un milió d’euros.

Concretament, s’hi destinaran 1.001.880 euros, IVA inclòs, distribuïts en tres anualitats:

  • L’any 2023, 417.450,00 €.
  • L’any 2024, 500.940,00 €.
  • L’any 2025, 83.490,00 €.

Gràcies a l’ús d’aquesta tècnica, es pot detectar la presència directa dels virus VHB, VHC i VIH en les donacions de sang que recull el Banc de Sang i Teixits, la qual cosa augmenta la seguretat transfusional.

L’any passat, en el laboratori de biologia molecular es varen analitzar 37.402 donacions procedents del centre, de l’equip mòbil, d’autotransfusions i d’unitats procedents de Menorca, Eivissa i Formentera.

El Banc de Sang i Teixits

El Banc de Sang i Teixits és l’entitat responsable de la planificació i promoció de les campanyes de donació, d’extracció, d’anàlisi, del fraccionament, l’emmagatzematge, la distribució i el transport de la sang donada i en garanteix la màxima qualitat i seguretat, des de l’atenció al donant fins a la transfusió als pacients a les Illes Balears.

Totes les donacions de sang de les Illes es remeten a la seu de la FBSTIB, on se separen en els diferents components i s’analitzen i distribueixen als hospitals. D’aquesta manera, es garanteix que totes les transfusions tenguin el mateix nivell de qualitat i seguretat transfusional.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 13/03/2023]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Infermera pren mostres a la Unitat d’Assajos Clínics de l’Institut Clínic d’Hematologia i Oncologia / CC BY-NC-ND 2.0]