Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

Les Illes Balears tendran un Centre de Naixements pioner perquè les dones puguin tenir un part desmedicalitzat en un entorn amable i segur

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La infraestructura s’ubicarà a les cases de Son Espases Vell i tendrà tres habitacions amb sortida a l’exterior. Suposa 2,1 milions d’euros d’inversió i tendrà un termini d’execució de dotze mesos. 

El fet que el nou espai tengui tres habitacions individuals amb accés directe a l’exterior, beneficiarà les dones durant el procés del part, ja que sovint es requereixen hores i és necessari molt moviment per alleugerir les sensacions. Cada habitació tindrà una superfície de 33 m² amb bany.

Segons el projecte arquitectònic, elaborat per l’UTE Soler Herrera Montis, el Centre de Naixements —envoltat d’una zona verda i orientat a la serra de Tramuntana— tindrà una entrada independent des del carrer, tal com estableixen els estàndards, i disposarà d’una via ràpida als serveis de suport de l’Hospital en cas de necessitat. L’objectiu és crear un continu entre la llar de la dona i el Centre mitjançant un entorn respectuós que transmeti seguretat, calidesa i serenitat.

En total, les instal·lacions tindran una superfície construïda de 822 m², repartits en dues plantes i en diferents espais per a l’acompanyament de la dona durant l’embaràs, el part i el postpart, i també del nounat, fins que rebin l’alta. S’han dissenyat espais tan oberts com ha estat possible per facilitar la comunicació entre les famílies i els professionals, que convidaran a l’intercanvi d’experiències i inquietuds entre les famílies amb el mínim possible de barreres arquitectòniques.

L’objectiu del Centre de Naixements és oferir a les dones amb gestacions de baix risc un model assistencial públic de continuïtat de cures liderat per comares durant l’embaràs, el part i el postpart, en un entorn segur extrahospitalari i que mantengui la dona i el seu nadó en el centre de les cures.

Per tal de garantir l’èxit d’aquest nou model, serà imprescindible la correcta continuïtat de les cures des de l’atenció primària, el Centre de Naixements i els serveis de suport de l’Hospital, de manera que la dona i la seva família percebin una comunicació fluïda entre tots.

[Font: Presidència del Govern de les Illes Balears. 18/03/2023]

[Foto: Presidència del Govern de les Illes Balears]