Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Avui, dia 14 de juny, és el Dia Mundial del Donant de Sang

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Banc de Sang i Teixits s'uneix a la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang 2023, que es commemora tal dia com avui,14 de juny. Aquest dia especial vol conscienciar sobre la importància de la donació de sang i destacar el rol crucial que juguen els donants en la vida de milions de persones.

El lema «Vivim perquè tu dones. Comparteix vida» destaca la necessitat de donacions regulars per garantir un subministrament constant, segur i de qualitat de tots els components sanguinis. La donació de sang salva vides i dona esperança als que més la necessiten.

En aquest Dia Mundial del Donant de Sang, el Banc de Sang i Teixits vol fer una crida a la població perquè passi a l'acció. En donar sang, no només dones una oportunitat de vida a algú que la necessita, també et converteixes en un heroi anònim que marca la diferència en la societat. 

Es pot sol·licitar cita en aquest enllaç a la web del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.

A més, en suport d'aquest Dia Mundial, diversos edificis i hospitals de les Balears s'il·luminaran de color magenta durant la nit d'avui, dia 14 de juny, creant un impactant recordatori de la importància de la donació de sang. Alguns d'aquests edificis són Cort (Palma), l'Hospital de Manacor, l'Hospital Can Misses, l'Hospital Mateu Orfila i l'Hospital Son Espases.

Dades interessants

La sang no es pot fabricar i només pot obtenir-se d'altres persones, mitjançant donacions. Per això els donants tenen un paper tan important. 

Qualsevol persona sana, entre 18 i 65 anys i que pesi més de 50 quilos, pot donar sang. Actualment, per a subministrar a totes les unitats hospitalàries públiques i privades de les Illes Balears els components sanguinis que necessitin, s'han de rebre més de 200 donacions de sang diàries.

Una donació de sang assegura la transfusió a tres persones. D'una donació de sang se n'extreuen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Aquests components sanguinis s'utilitzen en diferents tractaments, tals com intervencions quirúrgiques, trasplantaments, accidents, malalties i tractaments oncològics, entre d'altres.

Dades de donació de sang a Balears el 2022

  • Varen organitzar-se 1.264 campanyes de donació de sang
  • Varen aconseguir-se 37.403 donacions de sang (un descens de l'1,3% respecte de l'any anterior)
  • 21.256 persones varen donar sang (l'1,8% de la població balear)
  • 2.060 persones varen donar sang per primer cop
  • Balears té un índex de 31,8 donacions per cada mil habitants
  • Amb aquestes donacions, Balears ha aconseguit ser autosuficient i ha pogut atendre les necessitats dels hospitals de la comunitat autònoma
  • La mitjana d'edat dels donants és de 45 anys. La majoria tenen entre 45 i 55 anys i el 7,4% tenen menys de 25 anys.

[Font: Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. 13/06/2023

[Foto: biologycorner / Testtubeswithblood / CC BY-NC-ND 2.0]