Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries, Estudis i projectes

Homenatge a les 50.932 famílies que han dit que sí a la donació d'òrgans i han fet possible 122.317 trasplantaments en 34 anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un estudi qualitatiu impulsat pel Ministeri de Sanitat, a través de l'ONT, mostra que la donació d'òrgans reconforta als familiars i els ajuda en el dol

L'acte institucional, organitzat amb motiu del Dia Nacional del Donant d'òrgans, teixits i cèl·lules, va celebrar-se el passat dia 7 de juny. El Dia Nacional del Donant és una iniciativa de les associacions de pacients a les quals s'afegeix l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que pretén reconèixer als donants i promoure el gest altruista de la donació.

Enguany, l'ONT ha volgut retre homenatge a les 50.932 famílies que, complint els desitjos del seu familiar ja mort, han dit que sí a la donació dels seus òrgans durant els darrers 34 anys. Gràcies a aquesta decisió, ha estat possible dur a terme 122.317 trasplantaments, des que es va crear l'ONT el 1989, fins al 31 de maig d'enguany.

Durant l'homenatge s'ha rebut, a la seu del Ministeri, a representants de les quatre entitats que conformen la Unió de Trasplantats d'Òrgans Sòlids (UTxs): la Federació Nacional d'Associacions per la lluita contra les malalties de ronyó (ALCER), la Federació Nacional de Malalties i Trasplantats Hepàtics (FNETH), la Federació Espanyola de Fibrosi Quística (FEFQ) i la Federació Espanyola de Trasplantats de Cor (FETCO). També ha participat en l'acte una família donant i professionals de la coordinació de trasplantaments.

El 84% de les famílies diu que sí a la donació d'òrgans 

El 1989 varen ser 550 les persones que varen donar els seus òrgans després de morir. Només deu anys després, la xifra gairebé ja s'havia triplicat, fins a arribar als 1.334 donants. El 2022, 34 anys més tard, el nostre país va registrar 2.196 donants d'òrgans, un creixement del 300% en relació amb els inicis del programa. 

Actualment, el 84% de les famílies diu que sí a la donació després de la pèrdua d'un familiar. La taxa de consentiment a la donació al nostre país contrasta amb la registrada en altres països del nostre entorn. Segons dades de l'Observatori Global de Donació i Trasplantament (GODT), gestionat per l'ONT com a Centre Col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut, aquesta taxa va ser inferior a països com Alemanya (56%), Austràlia (56%), Estats Units d'Amèrica (76%), Itàlia (71%) o el Regne Unit (66%).

L'efecte positiu de la donació en les famílies

La Universitat Pública de Navarra, la Universitat Autònoma de Madrid i el Ministeri de Sanitat, a través de l'ONT, han promogut un estudi per avaluar l'impacte de la donació pòstuma d'òrgans en les famílies dels donants, que rep finançament de l'ISCIII, mitjançant el Fons Social Europeu, i de la Fundació Mútua Madrilenya.

D'acord amb les dades preliminars del component qualitatiu d'aquest estudi, les famílies "majoritàriament expressen amb claredat que la donació ha tengut efectes positius en el desenvolupament del seu dol". Com indiquen els investigadors, els familiars tenen pensaments sobre el seu familiar mort de gran tendresa, d'agraïment i de reconeixement del valor de la donació realitzada. A més, senten orgull per la donació o imaginen que el mort «viu en altres» de forma real o metafòrica.

En aquest projecte d'investigació també s'analitzen els arguments que varen fer que les famílies donassin el seu consentiment a la donació d'òrgans. Entre els arguments més repetits destaquen "l'alleujament personal i familiar per una donació que proporcionava quantitat i qualitat de vida a una altra persona", "el respecte agraït a la voluntat positiva expressada en vida per la persona morta", "la utilitat dels òrgans per a persones malaltes, que adquireix més importància quan es concreta o s'imagina en infants" o "el suport en el clima favorable a la donació existent en l'entorn social propi o general de la societat espanyola".

Amb aquest estudi, encara en fase de desenvolupament, els promotors també pretenen identificar en quins aspectes de la comunicació amb la família es pot continuar millorant i formant als professionals sanitaris. Es tracta d'un esforç per l'aprenentatge continu perquè l'acostament dels coordinadors de trasplantament a les persones que viuen una situació tan dura com la pèrdua d'una persona propera i estimada, es concebi com una ajuda, com una manera de reconfortar-los.

[Font: Ministeri de Sanitat. 06/06/2023]

[Foto: Hospital CLINIC / Hospital Clínic Barcelona @franciscoavia DSC_0077 / CC BY-ND 2.0]