Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Presentada la Guia intersectorial d'atenció immediata a les víctimes de violències sexuals a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El passat dimecres, dia 14 de juny del 2023, es va fer la presentació de la Guia intersectorial d’atenció immediata a les víctimes de violències sexuals a les Illes Balears. L'acte va dur-se a terme a la sala d’actes de Son Espases.

Tant l’impacte del fenomen, les normes i els dictàmens com l’experiència pràctica professional, posen de manifest la necessitat de treballar de manera coordinada, intersectorial i interdisciplinària per l’acompanyament integral de les víctimes.

Per aquest motiu, la Conselleria de Salut i Consum, conjuntament amb altres institucions amb responsabilitats compartides en l’atenció de les dones i altres persones afectades per les violències masclistes, específicament amb la mirada en les violències sexuals, adquireix el compromís d’incorporar aquesta eina de treball a la pràctica diària.

La porta d’entrada de les víctimes pot ser a través de diverses entitats (socials, sanitàries, policials, etcètera). En el cas de les víctimes d’agressions sexuals, els serveis d’urgències del sistema sanitari esdevenen cabdals per a l’atenció immediata de les possibles lesions, les infeccions de transmissió sexual, la prevenció de l’embaràs, l’acompanyament socioemocional i la recollida de mostres, així com la comunicació judicial i la valoració forense conjunta.

Així mateix, durant el procés, la coordinació amb els recursos socials esdevé determinant en l’acompanyament i la recuperació de les víctimes. Les actuacions no acaben després de l’atenció urgent, ja que el tractament i el seguiment de la salut biopsicosocial ha de continuar de manera ambulatòria a l’àmbit de l’atenció primària de salut i altres serveis sociocomunitaris.

El document és una guia professional i institucional per a l’atenció immediata de les víctimes de les violències sexuals en el context de les Illes Balears. 

Documents

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 08/06/2023]

[Foto: Servei de Salut de les Illes Balears]