Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Continua la tendència ascendent en la xifra de suïcidis, segons l'INE

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant l'any 2022 varen produir-se 18.330 morts per causes externes, 4.097 de les quals corresponen a casos de suïcidi. Això suposa un augment del 2,3% en relació amb l'any anterior i mostra, una vegada més, l'augment progressiu d'aquest greu problema de salut pública a Espanya.

Aquesta és una de les preocupants dades recollides per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en la seva estadística sobre defuncions per causa de mort, corresponents a l'any 2022 (dades provisionals). Aquesta publicació proporciona informació anual sobre les morts ocorregudes dins del territori espanyol, atesa la causa bàsica que les va determinar, d'acord amb la Classificació Internacional de Malalties de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Encara que fins al mes de desembre no es faran públiques les dades definitives, les dades provisionals són clau per il·lustrar l'excés de mortalitat i facilitar la investigació i la presa de decisions preventives als i les expertes en l'àmbit de la salut.

Es registra un augment de defuncions en comparació amb anys previs a la pandèmia 

Com ha mostrat l'INE, la irrupció de la pandèmia i el notable increment de la mortalitat el 2020 han introduït canvis en les causes que condueixen a la mort. No obstant això, encara que els experts en investigació sanitària i epidemiòlegs preveien que, en els anys posteriors a 2020, s'observaria un descens en la mortalitat a causa que moltes persones havien avançat la fi del seu cicle vital per mor de la COVID-19, les noves dades provisionals de l'any 2022 mostren que, per segon any consecutiu, es registra un excés en el nombre de defuncions en comparació amb anys previs a la pandèmia. En aquest sentit, en relació amb el 2019 (any previ a la COVID-19), durant el 2022 varen produir-se 44.430 defuncions més (un augment del 10,6%).

Segons les dades provisionals, el total de defuncions produïdes durant el 2022 a Espanya va ser de 463.133, cosa que suposa 12.389 més que l'any anterior (un 2,7% més). Per sexe, varen morir 233.690 homes i 229.443 dones (un 1,0% i un 4,6% més que el 2021, respectivament).

Per a més informació consulta aquí la nota de premsa de l'INE.

[Font: Consejo General de la Psicología. 04/07/2023]

[Foto: Helen Harrop / Trapped in the shadows / CC BY-SA 2.0]