Categories: Formació continuada, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Fòrum Espanyol de Pacients organitza un cicle de conferències d'alt nivell sobre la resistencia als antibiòtics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Pacients Europeus sobre Resistència als Antimicrobians (RAM), de Health First Europe i el Fòrum Espanyol de Pacients organitzen un esdeveniment d'alt nivell sobre la Resistència als Antibiòtics a Espanya.

L'esdeveniment serà en format híbrid el dimarts dia 19 de setembre, de 10 a 12 h, a l'Oficina d'Enllaç del Parlament Europeu a Madrid.

Comptarà amb presentacions de ponents, seguides d'una discussió amb l'audiència. Es durà a terme en format bilingüe (espanyol i anglès) amb interpretació simultània i serà moderat per Health First Europe

L'objectiu de la trobada és conscienciar sobre la resistència als antibiòtics, enfortir-ne les activitats en curs i promoure solucions sobre com abordar-la, en particular, respecte a les mesures de prevenció que han d'adoptar-se pels pacients i professionals de la salut per igual, millorant els resultats per als individus i la societat. 

Membres del Grup de Pacients de RAM compartiran les seves experiències amb infeccions resistents i demanaran accions, en l'àmbit europeu i nacional, per combatre aquesta greu amenaça per a la salut pública. Les conferències se centraran específicament en el cas d'Espanya.

Sobre la resistència als antimicrobians (RAM)

La resistència als antimicrobians (RAM) és la capacitat d'un microorganisme (un bacteri, un virus o un paràsit, per exemple) per a resistir l'acció d'un o més agents antimicrobians o antibiòtics.

Els nivells de consum d'antibiòtics es relacionen amb els nivells de resistència als antibiòtics, és a dir, com més s'empra un antibiòtic, més resistents poden esdevenir els bacteris. El consum excessiu i el consum incorrecte d'antibiòtics els fan, per tant, cada vegada més ineficaços per combatre infeccions.

Considerada una de les principals amenaces mundials per a la salut pública per l'Organització Mundial de la Salut, la resistència als antimicrobians és una càrrega mundial creixent i un greu repte social i econòmic. Es preveu que la inacció sobre la resistència als antimicrobians causarà 10 milions de morts en tot el món cada any, i una pèrdua acumulada de més de 88.000 milions milions d'euros per a l'economia mundial l'any 2050.

Sobre el Grup Europeu de Pacients sobre la Resistència als Antimicrobians

El Grup Europeu de Pacients sobre la Resistència als Antimicrobians és una iniciativa de Health First Europe i està format per associacions nacionals de pacients de tota Europa. El grup té com a objectiu abordar la falta de conscienciació entre els pacients sobre el perill de l'ús indegut d'antibiòtics i la falta de mesures efectives de prevenció d'infeccions. El Grup de Pacients de RAM dona suport als pacients de tota Europa, proporcionant els coneixements necessaris sobre la resistència als antimicrobians perquè tothom entengui quan és apropiat prendre antibiòtics i com fer-ho de manera responsable.

[Font: Fòrum Espanyol de Pacients. 30/06/2023]

[Foto: oliver.dodd / Spills pills pills / CC BY 2.0]