Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COIBA i AEESME creen un decàleg per donar a conèixer la tasca de les infermeres especialistes en salut mental

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La manca d’infermeres especialistes en Salut Mental s’ha vist agreujada per l’augment de la demanda de cures en aquest àmbit.

El passat divendres, dia 1 de setembre, es va commemorar per segona vegada el Dia Internacional de la Infermeria de Salut Mental, i el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) va sumar-se a les accions per donar visibilitat al paper fonamental de les infermeres especialistes en aquesta àrea per tenir cura de la salut mental de la població. 

La visibilitat més gran, impuls i reconeixement d’aquestes especialistes repercuteix en la salut mental de la població, a la qual ofereixen cures especialitzades des dels diferents serveis de salut mental, garantint una atenció integral (persona, família i comunitat) i de qualitat.

La manca d’infermeres especialistes en Salut Mental s’ha vist agreujada per l’augment de la demanda de cures especialitzades en aquest àmbit. Des del COIBA, i de la mà de l'Associació Espanyola d'Infermeria de Salut Mental (AEESME), es reivindica replantejar el reconeixement d’aquesta especialitat, augmentar les places de formació, creant i reconvertint places. Això també inclou treballar perquè totes les places d'infermeres dels serveis d'atenció a la salut mental arribin a ser especialitzades.

Les professionals inverteixen dos anys a formar-se com a especialistes, però després a Balears no hi ha places suficients des d’on oferir aquestes cures especialitzades. Per altra banda, a més de formar a noves especialistes, també cal facilitar l’accés als serveis especialitzats d’aquelles infermeres que han adquirit les competències necessàries mitjançant l’experiència.

Aquesta és una de les especialitats infermeres més desconeguda. Per a contribuir en la millora de la cura de la salut mental, amb aquestes professionals com a figura imprescindible, el COIBA, juntament amb AEESME, han creat un decàleg per donar a conèixer a la població com els pot ajudar la infermera especialista en salut mental: promoció del benestar emocional, prevenció, educació i orientació, suport a les famílies, teràpia i suport emocional, acompanyament en el tractament, medicació i procés de recuperació, gestió emocional, escolta activa i col·laboració amb altres professionals de la salut.

Aquí es pot veure i descarregar el decàleg.

[Font: COIBA. 31/08/2023]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Intercanvi d'informació al canvi de torn de l'àrea d'hospitalització de salut mental infantil / CC BY-NC-ND 2.0]