Amb motiu de la celebració del Dia del Cooperant, que va celebrar-se el passat divendres dia 8 de setembre, el COMIB va entrevistar el Dr. Adrián Fernández, responsable de Medicusmundi Mediterrània a Balears, que té un ampli bagatge en cooperació.
El Dr. Adrián Fernández es va formar en l'àmbit de la cooperació, especialment amb programes de la Unió Europea, durant la guerra de Síria va estar a Geòrgia, Turquia i Grècia, i va col·laborar en diferents projectes d’ajuda al refugiat. En la seva opinió, la cooperació és “la millor manera de canalitzar la responsabilitat dels sanitaris per a defensar la salut”.
Després s’ha dedicat a la cooperació per a la transformació social i transformació al desenvolupament i va posar en marxa la seu a Balears de Medicusmundi Mediterrània.
Aquesta organització neix en 2016, de la fusió de Medicusmundi Catalunya, fundada a Barcelona en 1963, i Medicusmundi Castelló, fundada en 1971. El juliol de 2018 se suma Medicusmundi CV Alacant.
Abasta el territori de Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, i desenvolupa projectes de cooperació a Bolívia, l’Equador, Moçambic, Burkina Faso i els campaments de refugiats sahrauís a Tindouf, Algèria.
Fa tres anys que financen els projectes, tant per la Direcció General de Cooperació de Balears com pel Fons Mallorquí. Els primers programes van ser a Bolívia i després van anar diversificant-se. També els primers projectes van ser enfocats als estudiants de Salut, tant de Medicina, Infermeria, Psicologia i Fisioteràpia en la Universitat.
En l’actualitat tenen en marxa projectes de cooperació al desenvolupament i estan important a Balears iniciatives d’educació per al desenvolupament.
El Dr. Fernández subratlla que no és cooperació humanitària clàssica, perquè pensen en la cooperació amb un enfocament en salut. Se cerca un desenvolupament sostenible, que ha de ser en col·laboració i en harmonia amb el lloc local.
Amb projectes a Europa de l’Est i a Llatinoamèrica relacionats amb la violència de gènere, intenten ser multidisciplinaris i potenciar la part educativa fins a la protecció de les víctimes. A més, tenen projectes de mineria artesanal en àrees d’Àfrica on, gràcies a projectes que han començat, han canviat metodologies de mineria que eren, no sols molt contaminants per al planeta, sinó també extremadament contaminants per a l’ésser humà, perquè utilitzaven metalls pesants.
Per acabar, cal destacar que Medicusmundi té una destacada producció audiovisual. Produeixen el podcast «Veus per a la salut global» i també han dut a terme el documental «Maleïda. A love song to Sarajevo», que va guanyar el Goya.
[Font: COMIB. 07/09/2023]
[Foto: Col·legi Oficial de Metges de Balears]