Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Comunicat del COPIB pel Dia Mundial per la Prevenció del Suïcidi

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El COPIB aposta per promoure accions comunitàries que afavoreixin la cohesió social per prevenir el suïcidi.

Amb motiu del Dia Mundial per la Prevenció del Suïcidi, que va celebrar-se el passat diumenge, dia 10 de setembre, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes (COPIB), va defensar la necessitat de promoure més accions comunitàries que afavoreixin les relacions interpersonals i una millor cohesió social, com a mesura protectora per a prevenir el suïcidi i fer front de manera col·lectiva al repte que representi reduir les morts relacionades amb aquest greu problema de salut pública.

L'estat manca d'un pla nacional de prevenció, a pesar que les dades provisionals publicades per l'INE el juny passat, indicaven que 4.097 persones varen morir per suïcidi a Espanya el 2022, un 2,3% més que les defuncions registrades per la mateixa causa el 2021, sense considerar els casos relacionats amb intents de suïcidi i ideació suïcida. Una altra dada important és que 84 d'aquestes persones eren menors de 20 anys, quan el 2021 se n'enregistraren 75.

A Balears, des de principi d'any, el Grup d'Intervenció Psicològica d'Emergències, Crisis i Catàstrofes (GIPEC IB) ha estat activat pel Servei d'Emergències 112 per atendre 50 casos relacionats amb conducta suïcida: 41 varen ser morts (15 dones i 26 homes) i 9 intents (3 dones i 6 homes). Per illes, Mallorca concentra el número més gran d'activacions del servei per aquest motiu, amb 42 intervencions, seguit d'Eivissa amb 5, Menorca amb 2 i Formentera amb 1. A l'espera de dades oficials per la comunitat autònoma, les informacions aportades pels responsables de l'administració, entitats que fan feina en la prevenció de la conducta suïcida i atenció al suïcidi observen un augment en el nombre d'intents de suïcidi d'entre el 27% i el 30% en el col·lectiu infantojuvenil, i d'un 40% en persones adultes.

L'experiència dels professionals de la psicologia del GIPEC IB confirma que, encara que les taxes més elevades de mort per suïcidi són entre els homes adults, creixen els casos relacionats amb intents i ideació suïcida en la població infantojuvenil. "És indispensable visibilitzar la realitat del suïcidi, especialment a l'entorn educatiu. L'escola juga un paper clau en la prevenció i detecció primerenca de la conducta suïcida i el professional de la psicologia educativa pot oferir aquest suport a l'alumnat, a les famílies i, especialment, als professionals de l'entorn educatiu, formant-los per prevenir, detectar i intervenir quan sigui necessari, oferint estratègies d'acompanyament i donant a conèixer els recursos disponibles per derivar aquells casos que ho necessitin", apunten des del COPIB.

I és que "la prevenció del suïcidi no és un problema exclusiu de la salut mental, ni de l'àmbit sanitari, és un treball que implica tota la ciutadania. Necessitam una societat més compromesa i empàtica, que posi especial atenció en les relacions socials, lluny de la pantalla d'un mòbil", incideixen des del COPIB. Es tracta d'avançar en estratègies socials relacionades amb la comunitat, que afavoreixin espais on relacionar-se i compartir activitats que puguin ajudar que moltes persones deixin de sentir-se soles. "L'aïllament, el tabú i el silenci desactiven les xarxes de suport perquè la persona que està pensant a llevar-se la vida rebi una atenció adequada", afirmen. Per això, les accions individuals que tots podem dur a terme en el nostre entorn també són importants per prevenir el suïcidi dels nostres familiars, amics, veïns i coneguts. "Practicar l'escolta activa i l'empatia, no llevar importància als problemes dels altres, posar atenció i parlar amb les persones grans que viuen soles a la nostra escala o properes, són petits gestos que puguin dur esperança a la persona que està pensant a llevar-se la vida i mostrar que existeix una alternativa al suïcidi", recomanen.

Des del COPIB reconeixen que, encara que la comunitat autònoma ha donat passes per abordar la problemàtica del suïcidi, encara s'ha de continuar treballant. Per això, demana a les administracions competents millorar els recursos sanitaris que es destinen a reforçar amb més professionals de la psicologia tots els dispositius assistencials: unitats d'atenció i prevenció del suïcidi, les Unitats de Salut Mental, equips d'urgències, així com programes específics de detecció precoç i atenció a persones amb problemes de salut mental i col·lectius vulnerables amb risc de conducta autolítica a Balears.

Així mateix, destaquen la importància d'incorporar serveis d'atenció psicològica a l'Atenció Primària com a mesura preventiva i de detecció precoç de les persones més vulnerables amb risc de conducta suïcida.

Llista de recursos

  • 112 professional de la psicologia d'emergències 24 hores
  • 061 Servei d'urgències i Emergències sanitàries
  • 024 Línia d'atenció estatal a la conducta suïcida
  • Telèfon de l'Esperança de Balears 971 46 11 12.
  • AFASIB Associació de referència a Balears per als supervivents del suïcidi 657 716 340
  • Ángeles de Azul y Verde, quan la persona afectada pertany a les forces de seguretat Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
  • En cas d'emergència anar a Urgències Hospitalàries

[Font: COPIB. 10/09/2023]

[Foto: Nats Sitticus / Gymnopédie sadness I / CC BY NC-ND 2.0]