Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

179 alumnes de Menorca amb malalties cròniques estan integrats en el programa Alerta Escolar

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Infermeres i pediatres de l’Àrea de Salut imparteixen sessions de formació dirigides al professorat sobre com actuar en cas d’una urgència.

Un total de 179 alumnes de 0 a 18 anys de Menorca estan integrats en el programa Alerta Escolar, que té com objectiu facilitar l’atenció immediata i eficient als infants i adolescents amb malalties cròniques que poden requerir una atenció sanitària durant la jornada escolar. Per açò, als centres amb alumnes inclosos en el programa s’ofereix una formació específica als professors, perquè puguin actuar en cas de situació d’emergència i de risc vital.

El programa Alerta Escolar inclou aquestes cinc malalties cròniques: al·lèrgies amb anafilaxi (71 casos a Menorca); epilèpsia i altres convulsions (40 casos); diabetis mellitus (27 casos); asma (26 casos) i cardiopaties congènites (15 casos).

El número d’alumnes d’aquest programa ha crescut de manera exponencial en els darrers tres anys, i ha passat de 30 als 179, que són els que formen part de la base de dades actual. Segons explica Kàtia Borràs, infermera del Servei de Pediatria de l’Hospital Mateu Orfila i coordinadora del programa a Menorca, aquest increment «no vol dir que hagi augmentat el número de casos diagnosticats, sinó que s’ha millorat el registre d’alumnes amb patologies cròniques gràcies a la feina feta durant la pandèmia amb la creació de les comissions de salut en els centres educatius».

Juntament amb Kàtia Borràs, l’equip de professionals de l’Àrea de Salut de Menorca que s’encarrega del programa està format per una infermera referent de cada centre de salut i els pediatres d’atenció primària. A més d’atendre les necessitats d’informació que sorgeixen en el moment en què es diagnostica un nou cas entre els alumnes, aquest equip va a les escoles quan és necessari i imparteix les sessions de formació.

Aquesta formació s’adreça als professors dels centres públics i concertats d’educació infantil, primària, secundària obligatòria, secundària postobligatòria, i també dels centres d’educació especial. Consta d’un bloc teòric i una part més pràctica sobre primers auxilis; un dels principals objectius és resoldre tots els dubtes que puguin tenir els docents en el dia a dia envers la malaltia de l’alumne.

Aquest any, a l’Hospital Mateu Orfila s’han fet dues sessions de formació presencials en què han participat 52 professors de diferents centres i cicles educatius.

Aquestes sessions permeten als docents actuar de manera molt més segura i tranquil·la davant qualsevol situació d’emergència que es pugui produir al centre o durant una sortida escolar, a la vegada que també facilita la integració d’aquests alumnes en l’activitat acadèmica.

L’Àrea de Salut de Menorca també fa el seguiment de 17 alumnes amb altres malalties que no estan incloses en el programa Alerta Escola, però que s’emmarquen en el pla d’acció Cooreduca, que es coordina entre les conselleries d’Educació i Salut amb l’objectiu d’aconseguir una escolarització el més normalitzada possible de tots els escolars que puguin requerir una atenció sanitària o prendre algun medicament durant l’horari escolar.

[Font: Conselleria de Salut. 24/11/2023]

[Foto: Conselleria de Salut]