Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

9.000 dosis de nirsevimab arriben a les Balears per immunizar lactants contra el VRS

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les Balears varen rebre les dosis adquirides per a la immunització contra al virus respiratori sincicial (VRS), a partir d'aquesta setmana, de tots els nadons nascuts entre l’1 d’abril de 2023 i el 31 de març de 2024, que els protegirà de bronquiolitis, pneumònies i altres infeccions respiratòries. Amb una inversió d’1,9 M €, serà la primera vegada que les Balears estenguin aquesta immunització a tots els nounats, independentment de si tenen factors de risc o no. L’ampliació de la immunització de VRS a tots els lactants de l’arxipèlag va ser una de les primeres decisions de l’actual executiu.

Fins ara, la immunització contra el VRS, causant del 80% dels casos de bronquiolitis, es feia únicament als bebès de risc (prematurs de menys de trenta-cinc setmanes, immunodeprimits o amb patologies respiratòries o cardíaques, o amb malalties greus fins als vint-i-quatre mesos).

El virus respiratori sincicial (VRS), que circula habitualment entre els mesos d’octubre i març, és un patogen contagiós que afecta fonamentalment lactants més petits d’un any i sol ser la principal causa d’infecció a les vies respiratòries, especialment relacionada amb bronquiolitis i pneumònia.

La Comissió Nacional de Salut Pública va aprovar la possibilitat de dur a terme una immunització universal de tots els lactants petits nascuts a partir del mes d’abril de 2023 amb l’anticòs monoclonal nirsevimab, i deixà en mans de cada comunitat autònoma l’elecció o no d’aquesta immunització universal i l’organització de la campanya: abast, dates i punts d’immunització, segons els plans i la disponibilitat econòmica de cada autonomia.

Així, es va realitzar la compra d'una primera partida de Nirsevimab per a cobrir la protecció dels lactants amb patologies de risc, que estan sent immunitzats des d'el mes d'octubre passat en hospitals. A partir d'aquesta setmana la immunització es farà extensiva a tots els bebès nascuts entre l'1 d'abril de 2023 i el 31 de març de 2024.

Les infeccions per VRS suposen cada any una important sobrecàrrega assistencial, tant en atenció primària com en urgències, i és causant d’un gran nombre d’hospitalitzacions, tant en UCI com en unitat d’hospitalització.

Nirsevimab és un anticòs monoclonal que s’administra com una vacuna i que, amb una dosi única, proporciona protecció durant, almenys, cinc mesos. En administrar-se al lactant directament els anticossos, no es depèn del sistema immunitari del nounat o de la mare per generar la protecció, i aquest efecte és immediat després de l’administració.

El nirsevimab ha demostrat ser altament eficaç per evitar la infecció i per reduir la gravetat de les infeccions respiratòries, i pot arribar a evitar més del 80% d'hospitalitzacions per VRS en lactants. A més, el mecanisme d'acció d'aquest no interfereix amb cap vacuna del calendari, i s'hi pot administrar de forma simultània.

El nirsevimab s’administrarà als nounats al mateix hospital de naixement abans de l’alta hospitalària. Per als lactants nascuts a partir de l’1 d’abril, s’administrarà als centres de salut.

[Font: Conselleria de Salut. 20/11/2023]

[Foto: Holgers Foto:grafie / Baby and papa hands / CC BY­ND 2.0]