Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Durant 2023 hi va haver 49 donants i es trasplantaren 132 òrgans als hospitals de les Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant l'any 2023, els hospitals públics de les Illes Balears van trasplantar 132 òrgans gràcies a l'altruisme de 49 donants i de les seves famílies. Aquestes dades suposen assolir un índex de 41,17 donants per milió d'habitants. Per illes, l'any 2023 hi hagué 43 donants d'òrgans a Mallorca, 3 donants a Eivissa i Formentera i 3 a Menorca.

En el balanç d'activitat de 2023, la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears (CATIB) recull que 19 dels 49 donants (més d'una tercera part, el 39%) van fer la donació en asistòlia, una tècnica que permet la donació d'òrgans en aturada cardiorespiratòria i que es va implantar als hospitals públics de les Illes Balears l'any 2016 amb la finalitat d'optimitzar la donació d'òrgans. Els altres 30 varen ser donants en mort encefàlica (el 61%).

Cal assenyalar que del total de donants, 7 varen ser estrangers i 2 varen ser donants pediàtrics. Pel que fa al nombre d'òrgans generats d'aquests donants, 91 van ser de ronyó, 18 de fetge, 10 de pulmó, 7 de cor i 4 de pàncrees i 2 de paquet intestinal.

Respecte als trasplantaments, a l'Hospital Universitari Son Espases se'n feren seixanta-vuit de ronyó. Cinc d'aquests trasplantaments realitzats van ser donants renals de viu, essent el nombre més gran de donació renal de viu des de la posada en marxa d'aquest programa. Si parlem de trasplantaments de fetge a pacients de les Illes Balears, se'n van fer setze, el nombre més gran de trasplantaments hepàtics des de l'inici d'aquest programa el 2021. Del total de trasplantaments, 74 es van dur a terme en pacients de Mallorca, 5 d'Eivissa i 5 de Menorca.

D'altra banda, hi va haver 23 pacients residents que van rebre un trasplantament fora de les Illes Balears: 7 de ronyó a Catalunya, Madrid i Canàries; 3 de fetge a Catalunya; 7 de cor a Catalunya i Madrid; 4 de pulmó a Catalunya, i 2 de pàncrees a Catalunya.

Amb relació a la donació de teixits, l'any passat es van registrar 96 donants de còrnia i 24 donants de teixit osteotendinós.

La CATIB ha incrementat els recursos aquest inici d'any amb la incorporació d'una infermera i d'un administratiu que dinamitzaran el programa de donació d'òrgans i teixits a les Illes Balears. A més a més, està previst que es traslladi a l'Hospital Universitari Son Llàtzer, on disposarà d'una oficina pròpia per primer cop.

[Font: Conselleria de Salut. 05/02/2024]

Foto: [Servei de Cirurgia de l'Hospital Universitari Son Espases]