Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El programa Alerta Escolar Balear dota 12 centres educatius amb desfibril·ladors

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera d'Educació, Cultura i Universitats, Núria Riera, i el conseller de Salut, Martí Sansaloni, han lliurat el primer dels 12 desfibril·ladors que el programa Alerta Escolar Balear donarà als centres educatius en què hi ha nins diagnosticats de cardiopaties congènites i que representen un risc de mort sobtada. A l'acte, hi ha assistit també la coordinadora del programa, la pediatra Mercedes Escarrer, i el cap del Servei d'Assistència del 061, Iñaki Unzaga.

En casos de cardiopaties amb risc de mort sobtada és de vital importància una primera assistència que combini maniobres de reanimació cardiopulmonar amb desfibril·lació. Per això, el programa Alerta Escolar Balear, posat en marxa de manera conjunta per la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats i la Conselleria de Salut, dotarà amb desfibril·ladors automàtics bons de manejar els 12 centres educatius de les Illes Balears que tenen escolaritzats nins amb cardiopaties de risc i que encara no disposen de desfibril·ladors.

Paral·lelament, el 061 farà cursos de formació al personal docent d'aquests centres sobre com emprar aquests dispositius i com dur a terme les maniobres de reanimació cardiopulmonar, seguint el protocol d'actuació establert en aquests casos.

Aquesta iniciativa forma part del programa Alerta Escolar Balear, programa en el qual els professionals sanitaris imparteixen formació en primers auxilis a professors i educadors perquè puguin atendre els alumnes amb alguna malaltia crònica de risc vital per als casos d'emergència de les cinc patologies següents: cardiopaties congènites amb risc de mort sobtada, asma, al·lèrgies i anafilaxi, epilèpsia i crisis convulsives, i diabetis.

Els destinataris de la formació són els professionals dels centres públics, privats i concertats d'educació infantil, primària, secundària obligatòria, secundària postobligatòria, així com dels centres d'educació especial. Cal afegir que els alumnes que són objecte del programa tenen fins a 19 anys, excepte els dels centres d'educació especial, en què l'edat màxima és de 21 anys.

El programa —de cinc anys de durada— preveu impartir a cada curs escolar un mínim de nou cursos, entre els mesos de setembre i maig, amb una durada de 21 hores cadascun. Fins ara, i des del passat mes d'octubre, s'han format 120 professionals educatius en els quatre cursos de formació que s'han fet, dos a Mallorca, un a Menorca, i un altre a Eivissa.

[Font: Conselleria de Salut. 28/01/2015]

Notícies relacionades a Infosalut
*18/06/2014 - La Conselleria de Salut i la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats signen un conveni sobre el programa Alerta Escolar Balear.