Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Prop de 21.000 dones han participat entre gener i setembre en el programa de detecció precoç del càncer de mama

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant la visita a l'Hospital Universitari Son Espases amb motiu de la commemoració del Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, que se celebra el dia 19 d'octubre, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha recordat que la Direcció General de Salut Pública du a terme un Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama que ofereix a les dones amb edats compreses entre 50 i 69 anys residents a les Illes Balears fer-se una mamografia preventiva cada 2 anys, així com totes les actuacions que siguin necessàries per arribar a un diagnòstic.

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama de les Illes Balears ha citat, fins al setembre d'enguany, 28.852 dones d'entre 50 i 69 anys per fer-se una mamografia preventiva. D'aquestes, 20.931 dones (el 72,55 %) han participat en el Programa, la qual cosa implica un augment de gairebé un 3 % respecte del que es va registrar durant tot l'any 2015, en què va acudir a fer-se la prova el 69,69 % de la població convocada.

De les 20.931 exploracions que s'han fet entre gener i setembre de 2016, han resultat positives 873, per la qual cosa han necessitat proves noves per emetre un diagnòstic.

Per illes, el Programa de Detecció Precoç ha citat, entre gener i setembre, 21.623 dones a Mallorca, de les quals han participat 15.689, el 72,56 % de les convocades; a Menorca, la Direcció General de Salut Pública ha citat 3.051 dones, amb una assistència del 77,02 % (2.350 dones); a Eivissa, de les 4.003 dones citades, n'hi han assistit 2.726 (68,10 %), i a Formentera, de 175 dones citades n'hi han assistit 166, amb la qual cosa és el nivell de participació més alt de tota la comunitat, amb un 94,86 %.

Aquests percentatges de participació fins al setembre superen pràcticament totes les xifres registrades durant el 2015, que van ser del 69,56 % a Mallorca; 77,28 %, a Menorca; 64,40 %, a Eivissa, i 94,05 %, a Formentera.

Cal assenyalar que en tots els hospitals públics de les Illes Balears es disposa d'un o dos mamògrafs, segons el cas, per al desenvolupament del programa de Salut Pública. Les sessions es fan els horabaixes, o durant tota la jornada de dissabte, fora de l'horari assistencial.

El 2015 el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama va citar un total de 34.824 dones a les illes per fer-se una mamografia, de les quals van participar un 69,7 % (24.268). D'aquestes, en el 96,4 % dels casos no es van trobar signes que necessitassin controls especials, per la qual cosa tornaran a ser citades en un termini de 2 anys. El 3,6 % restant sí que va necessitar fer-se més proves per emetre un diagnòstic.

D'altra banda, el nombre de mamografies diagnòstiques —per prescripció mèdica— fetes entre gener i setembre d'enguany en l'àmbit assistencial és de 33.648, un 13,37 % més que les que es van dur a terme en el mateix període de 2015.

Per hospitals, s'han fet 9.506 mamografies a l'Hospital Universitari Son Espases; 8.112, a l'Hospital Son Llàtzer; 5.191, a l'Hospital de Manacor; 3.688, a l'Hospital Comarcal d'Inca; 3.236, a l'Hospital Mateu Orfila de Menorca; 3.678, a l'Hospital Can Misses, i 237, a l'Hospital de Formentera.

Factors de risc i prevenció

La Direcció General de Salut Pública destaca que només entre un 5 % i un 10 % dels càncers s'expliquen per presentar antecedents familiars i alteracions genètiques i que els principals factors de risc són hormonals i reproductius relacionats amb una major activitat estrogènica:  menarquia precoç amb menopausa tardana, nul·liparitat, primer embaràs tardà, presa d'anovulatoris en la joventut o tractament hormonal substitutori prolongat en la menopausa, així com un elevat consum de greix d'origen animal, el sedentarisme, el consum d'alcohol i de tabac.

L'obesitat augmenta prop del 50 % el risc en les dones postmenopàusiques. Malgrat que no augmenta el risc entre les dones premenopàusiques, l'obesitat abans de la menopausa propicia l'obesitat durant tota la vida.

En relació amb l'alcohol, nombrosos estudis mostren que n'incrementa el risc. Per cada beguda alcohòlica addicional que es pren al dia augmenta un 10 %.

Per tant, és aconsellable dur un estil de vida saludable, amb una ingesta de quantitats adequades de fruita, vegetals, oli d'oliva i de soja, que en disminueixen el risc, així com fer activitat física, que redueix el risc en proporció a la pràctica.

Els darrers anys els avenços en el diagnòstic del càncer de mama, la millora dels tractaments i l'aplicació de coneixements sobre la biologia del tumor han permès augmentar notablement la proporció de dones lliures de recaigudes després del tractament. No obstant això, com més prest es fa el diagnòstic, més possibilitats hi ha que el tractament curatiu tengui èxit.

Per això, la Conselleria de Salut desenvolupa des de 1998 el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama amb l'objectiu de reduir la morbimortalitat per aquesta causa.

L'oficina tècnica del Programa cita les dones a través d'una carta, en la qual s'indica el lloc, el dia i l'hora per fer-se la mamografia.

Si no reben la carta poden telefonar al 971 21 21 10 o contactar a través de la pàgina web: http://cancerdemama.caib.es

Així mateix, Salut Pública recorda que si presenten algun signe o símptoma han de sol·licitar cita a Atenció Primària.

[Font: Conselleria de Salut. 19/10/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*21/10/2016 - Els centres hospitalaris de Balears celebren el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama.