Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut recorda que la detecció precoç és un dels principals reptes en la lluita contra l'epidèmia de VIH

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Dia 20 d’octubre, coincidint amb el Dia Nacional de la Prova del VIH, la Conselleria de Salut va recordar que un dels principals reptes en la lluita contra l’epidèmia del virus de la immunodeficiència humana és la detecció precoç de la infecció. Diversos estudis estimen que quatre de cada mil persones estan infectades i, d’aquestes, una no ho sap perquè no ha estat diagnosticada.

Per això, amb l’objectiu de facilitar a la població l’accés a la prova i incrementar així els casos diagnosticats de manera precoç, des de 2007, la Direcció General de Salut Pública i Participació impulsa el programa de realització de les proves ràpides de VIH en els entorns no clínics i hi dóna suport.

Així, en 2015, en el marc del programa es varen fer 1.389 proves, 33 de les quals donaren un resultat positiu (28 homes i 5 dones), 15 a Mallorca, 15 a Eivissa i 3 a Menorca.

Per sexe, el 35,6 % de les persones que es varen fer la prova varen ser dones i el 64,4 % homes. El grup d’edat majoritari es va situar en el rang de 30-39 anys (31,2 %). En el 98,7 % dels casos, la causa que va motivar la realització de la prova va ser alguna pràctica sexual de risc.

Cal recordar que tot i que a les Illes Balears la prova del VIH és gratuïta i confidencial, el 53 % dels casos nous de VIH es diagnostica amb retard, la qual cosa implica que la persona es troba ja en un estat avançat de la infecció.

La Direcció General de Salut Pública i Participació remarca que les persones diagnosticades de forma precoç poden accedir al tractament, millorar la seva qualitat de vida i disminuir les malalties, la mortalitat i la transmissió. Un tractament tardà augmenta el risc de desenvolupar la sida, i la mortalitat d’aquestes persones s’incrementa de manera considerable. També cal tenir en compte que el cost del tractament i les cures són superiors quan es diagnostica la infecció de forma tardana.

L’objectiu de la prova ràpida no és només incrementar el diagnòstic precoç, sinó també augmentar la percepció de vulnerabilitat enfront de la infecció i sensibilitzar i informar, de manera personalitzada, sobre les mesures de prevenció i control del VIH.

D’altra banda, s’ha de recordar que a les proves ràpides s’han de sumar les proves convencionals que fan els centres del Servei de Salut de les Illes Balears, que l’any 2014 foren prop de 45.000.

Quant al nombre total d’infectats, en el cas de les Illes Balears, des de 2003 a 2015, el sistema d’informació del Servei d’Epidemiologia va registrar 1.988 diagnòstics nous de VIH, el 53 % dels quals varen ser diagnòstics tardans.

És essencial que la població sigui conscient que qualsevol persona exposada a una pràctica de risc és vulnerable al VIH i que és important diagnosticar la infecció com més aviat millor.

Es recomana la realització de la prova del VIH en els casos següents:

  • Persones que hagin realitzat pràctiques de risc: tenir relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb alguna persona que no sàpiga si està infectada o amb una persona amb VIH, o que hagin compartit material per injectar-se droga.
  • Persones que tenguin una parella estable i vulguin deixar d’utilitzar el preservatiu.
  • Persones que hagin patit alguna malaltia de transmissió sexual, tuberculosi o hepatitis.
  • Dones embarassades o que es plantegin quedar-s’hi.

Es pot fer la prova de detecció del VIH en els llocs següents:

  • De forma gratuïta i confidencial als centres de salut de la xarxa pública assistencial.
  • De forma gratuïta i confidencial sense presentar cap tipus de documentació a l'Associació de Lluita Antisida de les Illes Balears (ALAS), on cal sol·licitar cita prèvia. O bé al Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d’Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS)
  • De forma anònima i confidencial, amb un cost de 5 €, a les oficines de farmàcia col·laboradores.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 20/10/2016]

[Foto: Banc de Sang i Teixits]