Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Promoció de la vida activa, el consum responsable, la prevenció i la formació en el Dia de les Illes Balears 2017

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Estratègia d'alimentació saludable i vida activa de la Conselleria de Salut promou hàbits saludables per al bon manteniment de la salut i la prevenció de les malalties cròniques.

En aquest sentit, avui dilluns, 27 de febrer, amb motiu de la celebració del Dia de les Illes Balears, està previst que més de cent persones participin en la Ruta Saludable que han organitzat la Direcció General de Salut Pública, el Servei de Salut de les Illes Balears i el Programa d'Activitats Comunitàries en Atenció Primària (PACAP). Aquesta ruta tendrà dos punts de partida: el Parc de sa Faixina i la plaça de la Porta del Camp. Des d'aquests llocs es caminarà fins al Parc de la Mar (Dalt Murada), on es faran exercicis per caminar després tots plegats fins a la caseta de la Conselleria de Salut instal·lada en el Passeig de Sagrera.

L'objectiu és impulsar l'activitat física com a hàbit saludable, mitjançant les caminades en l'entorn més proper dels habitants de les Illes Balears.

Les Rutes Saludables es desenvolupen a través de la participació de la comunitat i en funció de la demanda, és a dir, el seu valor rau en el fet que estan creades des del consens i la proximitat de les persones que en un futur hi caminaran.

Els centres de salut en són els veritables impulsors. Els professionals sanitaris de cada centre de salut, molt involucrats en aquest projecte, són els encarregats de fer la valoració d'aquest hàbits entre els pacients i prescriure activitat física a cada usuari, a través de la dinamització i l'acompanyament dels grups de caminants que ells mateixos han creat amb un objectiu doble: la promoció de la salut física i la psicològica, ja que, a més dels beneficis per a la reducció de pes, s'ha vist que milloren les relacions humanes i l'estat psicosocial de les persones.

A Mallorca hi ha 37 rutes: Escola Graduada, Son Rutlán, Son Gotleu, Valldargent, Son Serra-la Vileta, Santa Catalina, Esporles, Emili Darder, Pere Garau, Coll d'en Rebassa, Pollença, s'Escorxador, Can Pastilla, Arquitecte Bennàssar, Sant Agustí, Santa Maria del Camí, Son Sardina, Son Pisà, Camp Redó, es Rafal Nou, Inca, Alcúdia, Port d'Alcúdia, sa Pobla, Trencadors, Cala d'Or, Muro, Felanitx, Sóller, Casa del Mar, Lloseta, Son Cladera, sa Indioteria, Son Ferriol, Son Ferrer-Palmanova, Algaida i Son Servera.

A Menorca n'hi ha 3, en els centres de salut Verge del Toro, Dalt Sant Joan i Canal Salat.

A Eivissa hi ha 1 ruta saludable en el Centre de Salut Vila.

Així mateix, amb motiu del Dia de les Illes Balears, la Conselleria de Salut comptarà amb una caseta institucional que dedicarà cada jornada a una temàtica diferents:

Dissabte, 25 de febrer de 2017

  • Al matí, la Direcció General de Consum va presentar el taller "Mira, Mira!".
  • Dissabte horabaixa, el 061 es va fer un taller de reanimació. Al vespre, a la plaça del Born, una taula informativa de la campanya #NoSiguisAse va informar als joves sobre la prevenció del consum d'alcohol.

Diumenge, 26 de febrer de 2017

  • Al matí, investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) van realitzar avaluacions de l'estat físic i recomanacions personalitzades per a un estil de vida mediterrani.
  • Diumenge horabaixa, es van mostrar productes artesans creats pels pacients de l'Hospital Psiquiàtric.

Dilluns, 27 de febrer de 2017

  • Els responsables de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears informaran sobre la donació d'òrgans, de teixits i de medul·la òssia.
  • Al capvespre, els tècnics de Salut Pública oferiran informació sobre el cribratge de càncer de mama i còlon, i explicaran el Codi europeu contra el càncer.

Dimarts, 28 de febrer de 2017

  • Al matí, el Servei de Farmacovigilància informarà sobre com s'han de notificar reaccions adverses als medicaments i el risc de comprar medicaments per Internet.
  • Al capvespre, els responsables de l'IdISBa faran un taller de funció pulmonar.

Dimecres, 1 de març de 2017, Dia de les Illes Balears

  • Al llarg de tot el dia, els tècnics de Salut Pública i del Servei de Salut oferiran informació sobre alimentació saludable i vida activa, prevenció i tractament del tabaquisme i l'alcohol (es faran cooximetries i espirometries), i el bon ús dels serveis sanitaris.

El dimarts 28 febrer i el dimecres 1 de març el Bus del Banc de Sang serà en el passeig de Sagrera per a les persones que vulguin donar sang.

A l'entrada de l'Hospital Mateu Orfila de Menorca, des del 28 de febrer fins al 16 de març, romandrà l'exposició "Les platges de Menorca des d'un altre punt de vista", organitzada pel Consell Insular de Menorca.

Podeu consultar el Programa de les activitats programades amb motiu del Dia de les Illes Balears.

[Font: Conselleria de Salut. 24/02/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*09/03/2017 - L'IdISBa ha participat en la celebració del Dia de les Illes Balears.
*06/03/2017 - Més de 150 persones van participar en la Ruta Saludable amb motiu del Dia de les Illes Balears.