Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Servei de Digestiu de Son Llàtzer i Yes With Cancer participen en la Volta a Eivissa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Son Llàtzer, Yes With Cancer, la Societat Espanyola d'Endoscòpia Digestiva, la Boston Scientific i la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears, com a col·laboradora, impulsen la participació d'un pacient que ha patit càncer de còlon i un infermer del centre que també va patir una malaltia neoplàsica en la Volta a Eivissa en bicicleta de muntanya.

Amb això es pretén demostrar la importància de la col·laboració entre professionals sanitaris i pacients per vèncer el càncer i donar un missatge positiu i d'optimisme a la població, ja que entre els dos integrants de la parella que participarà en la cursa han aconseguit superar diferents tipus de càncer.

El càncer colorectal és el tumor maligne més freqüent. De fet, a Espanya cada any es diagnostiquen uns quaranta-un mil casos, tot i que aquesta incidència és dins la mitjana europea i les Illes Balears es troben dins la mitjana espanyola. L'any 2016, a Espanya la mortalitat per càncer colorectal es va donar en el 38 % dels tumors d'aquest tipus diagnosticats. Cal assenyalar que en molts casos no produeix cap símptoma, és a dir, que l'aparició, el creixement i la progressió passen totalment inadvertits per al pacient. Es calcula que el 90 % dels casos es podrien curar si es detectassin i es tractassin precoçment. És un fet que els programes de prevenció del càncer colorectal als països desenvolupats han demostrat ser enormement eficaços per disminuir-ne la freqüència i, en conseqüència, reduir-ne la mortalitat.

Cal assenyalar que un dels factors de risc més importants és l'edat. No obstant això, els programes de detecció del càncer colorectal es fan amb població sana —és a dir, que no presenta cap mena de símptoma— i consisteixen en una prova de sang oculta en els excrements. Si la prova dona un resultat positiu, es recomana fer-se una colonoscòpia. La taxa de troballes colonoscòpiques rellevants en aquests casos s'estableix entre el 60 % i el 70 % (lesions precanceroses o càncer). Tot i així, l'argument de qui rebutja participar en un programa de detecció precoç del de càncer colorrectal sol ser "per què participar-hi si em trob bé i no em fa mal res?".

Entre els objectius del projecte, a més de difondre entre els ciutadans la importància de la prevenció, es vol mostrar a tall d'exemple esportiu com el treball en equip entre els ciutadans i els professionals de la salut ajuda a aconseguir grans objectius i demostrar que haver patit un càncer no és un impediment per assolir fites esportives importants.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 10/04/2017]

[Foto: IB-Salut]

*20/04/2017 noudiari.es - El Servicio de Digestivo del Hospital Son Llàtzer y Yes With Cancer se unen para participar en la Vuelta a Ibiza en Mountain Bike.
*14/04/2017 ibizadiario.info - Dos enfermos de cáncer curados participarán en la Vuelta a Ibiza MTB 2017.
*11/04/2017 canal4diario.com - Son Llàtzer y Yes With Cancer se unen para participar en la Vuelta a Eivissa en Mountain Bike.
*10/04/2017 mallorcadiario.com - Son Llàtzer y Yes With Cancer se unen para dar la vuelta a Eivissa en bici.
*10/04/2017 portaldetuciudad.com - El Servicio de Digestivo del Hospital Son Llàtzer y Yes With Cancer se unen para participar en la Vuelta a Ibiza en Mountain Bike.