Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Impuls del programa de salut afectiva i sexual “Amb tots els sentits” per als estudiants de les Balears

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Coordinació de Sida i Sexualitat de la Direcció General de Salut Pública i Participació posa en marxa enguany el programa de salut afectiva i sexual “Amb tots els sentits”, que, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, s’oferirà a tots els centres d’educació secundària i formació professional bàsica de les Illes Balears que hi vulguin participar. El programa s’implantarà els propers cursos a educació primària i educació infantil, amb continguts i materials adaptats a cadascuna de les etapes.

Així ho han donat a conèixer avui en una presentació la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos; el director general d’Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas, i la coordinadora autonòmica de Sida i Sexualitat, Rosa Aranguren. Durant l’acte s’ha presentat el programa i els materials que faran servir els centres d’educació secundària.

Ramos ha destacat que l’objectiu del programa és que els joves “adquireixin les competències necessàries per viure la sexualitat amb plaer, satisfacció i de manera saludable” i que puguin fer-ho establint relacions “gratificants i no discriminatòries”.

Igualment, ha remarcat que amb aquesta iniciativa “es dona resposta a una necessitat històrica i a una demanda social “.

Així, els responsables del programa han recalcat que, a més d’afavorir una sexualitat sana i satisfactòria, la iniciativa ajudarà a prevenir determinats problemes de salut i problemes socials com les malalties de transmissió sexual, el VIH, embarassos no desitjats, la violència de gènere, l’homofòbia o els abusos sexuals.

Destinataris del programa

La directora general de Salut Pública, Maria Ramos, ha assenyalat que l’afectivitat i la sexualitat són factors determinants de la identitat, de l’estat de salut i el benestar de cada una de les persones i, per tant, en condicionen la vida. Igualment ha recalcat que les persones tenen dret a “una vida sexual lliure, satisfactòria i segura, i a una educació afectiva i sexual clara, positiva, basada en la igualtat i apropiada a cada edat des de la infància”.

Ramos ha remarcat que, per primera vegada, les Balears disposen d’un programa d’aquestes característiques, que contribueix a desenvolupar una faceta de la personalitat tan important com és l’afectivitat i la sexualitat. “Tots naixem com a éssers sexuats —ha recordat— i aquesta sexualitat es manifesta de manera distinta en les diferents etapes de la vida. En la infància i l’adolescència apareixen canvis físics i emocionals i els joves no sempre en cerquen la informació en els mitjans adequats. Això pot implicar que no els visquin de manera positiva”.

La coordinadora autonòmica de Sida i Sexualitat, Rosa Aranguren, ha explicat que “Amb tots els sentits”, que va adreçat a centres públics, concertats i privats, tracta quatre àrees bàsiques: la sexualitat, l’eròtica, la conducta sexual i l’art d’estimar, i està dissenyat perquè l’implementin el professorat i altres agents socials i de salut que formen part de la comunitat educativa del centre, amb la participació dels alumnes i de les famílies. Així mateix, la Conselleria de Salut posa a l’abast de les persones encarregades de la seva implementació recursos com cursos de formació, assessorament personalitzat, documents de consulta per al professorat, o materials pedagògics.

El programa estarà disponible de manera gratuïta a la web específica, que s’activarà el mes d’octubre, i el pot sol·licitar qualsevol membre de l’equip docent del centre educatiu i també els agents socials i de salut que formen part de la comunitat educativa.

Premisses del programa, temes i objectius

El programa parteix de les premisses que l’educació sexual ha de ser accessible per a tots els infants i joves i que ha de formar part del procés continuat d’ensenyament i aprenentatge que es desenvolupa en l’entorn educatiu. Aquest procés s’ha d’adaptar al nivell de desenvolupament i de comprensió de cada edat i s’ha de fer servir una metodologia basada en l’aprenentatge significatiu i la participació dels alumnes i les famílies.

Una altra de les premisses és que s’ha de sustentar en fonaments científics, i ha de diferenciar entre allò que és saludable o no i el que és apropiat o no per a cada persona segons els seus valors i les seves creences.

La idea és poder avançar-se als esdeveniments, de manera que, en cada edat, els joves puguin rebre la informació necessària per conèixer i viure sense angoixa els canvis que es produiran en la seva vida.

Els objectius del programa, que s’adapten a cada etapa educativa, són:

 • Conèixer i comprendre els aspectes físics, psicològics i emocionals i socials que intervenen en l’expressió de la sexualitat.
 • Comprendre que l’afectivitat i la sexualitat són aspectes de la vida humana que sempre van lligats.
 • Conèixer i comprendre la manera com l’autoestima (positiva i negativa) influeix en les relacions en general i en les relacions sexuals.
 • Reflexionar sobre els valors i les actituds que possibiliten una vida afectiva i sexual sana.
 • Adoptar actituds i comportaments d’igualtat, de respecte i de responsabilitat en les seves relacions.
 • Conèixer i aprendre les habilitats que permeten afrontar, de manera assertiva, les pressions socials (grup d’iguals, parella, amistats o d’altres) per induir o forçar determinades conductes relacionades amb l’afectivitat i la sexualitat.
 • Aprendre a identificar situacions de risc de coerció, d’abús i de violència, i a actuar de la manera més adequada per evitar-les, per fer-hi front i sol·licitar ajuda.
 • Adquirir coneixements i habilitats que facilitin la comunicació amb els pares, les mares, els tutors i altres adults de confiança.
 • Valorar críticament la informació i els missatges dels mitjans d’informació, de comunicació i d’oci.
 • Adquirir actituds de naturalitat davant la sexualitat; entendre-la com una forma de comunicació humana i font de salut, plaer i afectivitat i, quan es vulgui, com una possibilitat de reproducció.

Concretament, enguany a secundària “Amb tots els sentits” inclou els temes següents: canvis en la pubertat i l’adolescència, la sexualitat i les xarxes socials; els afectes sexuals i l’autoestima; les relacions sexuals, les infeccions de transmissió sexual i l’embaràs; i la relació de parella, la relació tòxica i la violència en la parella.

Els materials que es faran servir han estat objecte de proves pilot en els centres Bisbe Verger, de Santanyí; IES Santanyí; IES Damià Huguet, de Campos, i IES de Manacor i, a partir de l’experiència, s’han introduït diverses millores en el material adreçat als alumnes.

Responsables del programa destaquen l’elevat nivell de satisfacció expressat pels professors i alumnes en relació amb el desenvolupament i els continguts i valoren la implicació dels estudiants a l’hora de plantejar-hi millores. Els professors han destacat que el programa ha contribuït a millorar la relació amb els estudiants i han remarcat que els alumnes, ja des dels primers cursos, demanen molta informació. En aquest sentit, s’ha constatat que els joves de secundària tenen un concepte de sexualitat molt centrat en el coit. Aranguren ha explicat que “aquesta és la visió que, en general, té la societat i que és conseqüència de la manca d’educació sexual”.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 04/09/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]