Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut incideix en la importància de la prevenció, el diagnòstic precoç i la no-discriminació de les persones infectades pel VIH

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La prevenció, el diagnòstic precoç, l’educació afectiva i sexual, i la lluita contra l’estigma són les prioritats de la Conselleria de Salut davant el VIH, que a les Balears va registrar 158 casos nous el 2016. Així ho han van indicar responsables de la Direcció General de Salut Pública coincidint amb la commemoració Dia Mundial de la Sida, que es va celebrar el dia 1 de desembre.

Des de l'any 2003 s'han registrat 2.300 infeccions noves pel VIH; el 81 % dels casos són homes i el 19 % són dones. La via de transmissió sexual representa el 82 % dels casos diagnosticats en homes i el 81 % en dones, i la mitjana d’edat és de 37 anys. El 52 % dels casos acumulats es diagnostiquen amb retard, quan el sistema immunitari ja està bastant afectat. Aquest retard en el diagnòstic és més gran en les persones infectades en relacions heterosexuals, i augmenta amb l’edat.

A les Illes Balears, per saber si una persona té la infecció pel VIH hi ha dues proves confidencials: una és el test ràpid, amb el qual se sap el resultat en 20 minuts i es pot fer de manera gratuïta a l’Associació de Lluita Antisida de les Illes Balears (ALES), en el Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d’Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS), i per un cost de 5 € a les oficines de farmàcia.

La segona via per saber si una persona té el VIH és una analítica de sang que es pot sol·licitar en el centre de salut i en el Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d'Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS).

Reptes

La Coordinació Autonòmica de Sida i Sexualitat exposa que un dels reptes pendents de resoldre és la denominada sida social, que suposa una estigmatització i discriminació per part de la societat cap a les persones infectades pel VIH.

Aquesta situació, a més de conculcar els seus drets i causar malestar en aquestes persones, suposa una barrera important per a la prevenció.

En aquest sentit, enguany ONUSIDA ha triat com a eslògan de la campanya del Dia Mundial “Besar, comprendre, estimar, gaudir, tocar, conviure no transmet el VIH”. En xarxes socials s'ha compartit el missatge a través de l’etiqueta #TransmetRespecte.

Aquest eslògan té com a objectiu informar i sensibilitzar la societat en la no-discriminació d’aquestes persones, basada fonamentalment en informacions errònies.

[Font: Conselleria de Salut. 30/11/2017]

[Foto: Infosalut]