Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Son Espases ha adoptat les recomanacions del projecte SueñOn

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els professionals d'infermeria tenen cura de tots els aspectes de l’entorn que poden contribuir a una millor i més ràpida recuperació dels pacients. També intenten educar-los i promocionar hàbits de vida saludables. La manca de descans és un factor determinant en el pronòstic i l’evolució d’alguns processos de malaltia.

El projecte SueñOn®

SueñOn® és un projecte impulsat pels professionals d'infermeria que s’adreça als professionals de la salut, gestors, pacients, entre d'altres, per tal de promoure el descans de les persones hospitalitzades. Aquest projecte sorgeix de la necessitat d’abordar el problema de la interrupció del son en els pacients hospitalitzats i la seva conseqüent falta de descans, al mateix temps que es donen algunes solucions que poden ajudar a millorar aquest problema i que són de fàcil implantació.

Les interrupcions solen ser a causa de la llum excessiva, les rutines i les cures d’infermeria al pacient o al company d’habitació, el renou de la mateixa unitat, la manca de comoditat del llit, que la temperatura de l’habitació no sigui l’adequada, i, finalment, el dolor, la fatiga, la por o la preocupació. A tot això, s’hi afegeixen les migdiades diürnes propiciades pel temps que han de romandre al llit o asseguts sense cap distracció.

Què poden fer els professionals d'infermeria per facilitar el son del pacient durant l’ingrés?

  • Identificar els factors que poden influir en el descans del pacient i pal·liar-los en la mesura del que sigui possible.
  • Reduir la il·luminació i el renou en les hores de descans nocturn.
  • Programar les cures per facilitar el descans en la mesura del possible.
  • Tenir en compte els hàbits i les preferències pel que fa al descans dels pacients.
  • Educar el pacient en tècniques de relaxació.
  • Pal·liar, en la mesura del possible, els símptomes relacionats amb el seu procés que influeixin en el descans (dolor, por, ansietat, necessitat d’aixecar per orinar...).
  • Valorar de manera continuada el descans dels pacients i identificar els que necessiten altres recursos, com la medicació, per garantir el descans.

Projectes a Son Espases - Sector Ponent

L’Hospital Universitari Son Espases - Sector Ponent ha adoptat les recomanacions del projecte SueñOn, que està liderat per l’Institut de Salut Carlos III, en els projectes següents:

Trastorns del son

A la Unitat del Son, hi treballen Marga Bosch i Cata Gutiérrez, dues infermeres amb formació i experiència en les patologies relacionades amb les alteracions del son del pacient i amb la planificació de cures individualitzades que contribueixin a la millora del seu descans. Cada nit, a l’Hospital Universitari Son Espases, es fan estudis del son al pacient adult i al pediàtric.

Son i desenvolupament en la infància

La Direcció d’Infermeria ha creat el Premi d’Innovació en Cures i el projecte guanyador, d’aquesta primera edició, porta per títol: “Xst estic madurant", desenvolupat a la Unitat de Cures Intensives de Pediatria i coordinat per Juan Carlos Berdeal. Actualment, s’han fet els mesuraments inicials dels nivells de renou i la formació als professionals s’efectuarà durant el mes de gener. Els resultats del projecte es presentaran el Dia Internacional d’Infermeria, el 12 de maig de 2018.

Pacient desorientat

A l’entorn sociosanitari i de salut mental, és freqüent que els pacients es desorientin de manera temporal i espacial, per aquest motiu els plans de cures d’aquests pacients inclouen accions encaminades a millorar la seva orientació. Evitar l’excessiva il·luminació ja no és només una qüestió de confort sinó que recorda al pacient que és de nit.

De vegades, la situació s’agreuja amb la necessitat de contenir el pacient per evitar les caigudes o altres riscos de manera que la dificultat per garantir el descans d’aquests pacients és més gran. La incorporació de la família o de persones de referència per al pacient en les cures pot evitar la necessitat de contenció.

Pacient expert

És un sistema en què es pretén de situar el pacient en el centre, ja que es vol conèixer la seva percepció i les seves necessitats en relació al descans en els hospitals. S'ha dissenyat un qüestionari en el qual se'ls pregunta, entre altres coses, pels factors que consideren que influeixen en major mesura en el seu descans quan estan ingressats i que estan relacionats amb l’ambient, la realització de tècniques i de procediments i amb el seu estat.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 07/12/2017]

[Font: Hospital Universitari Son Espases]

*05/08/2017 - Son Espases s'uneix a la campanya SueñOn per promoure el descans de les persones hospitalitzades.