Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Les proves per a l'autodiagnòstic del VIH es podran adquirir a les farmàcies sense necessitat de prescripció mèdica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial decret que modifica la legislació de productes sanitaris per a diagnòstic “in vitro”, així s'elimina la necessitat de prescripció mèdica per a la venda dels productes d'autodiagnòstic del VIH i es permet la publicitat adreçada al públic d'aquests productes.

Els productes sanitaris per a l'autodiagnòstic del VIH no estaven disponibles al mercat europeu fins ara.

Entre els objectius del Pla Estratègic de Prevenció i Control del VIH i altres infeccions de transmissió sexual 2013-2016, es troba la promoció del diagnòstic precoç del VIH amb la finalitat de disminuir la proporció de persones no diagnosticades.

A Espanya, moltes persones que presenten infecció per VIH desconeixen que estan infectades. El diagnòstic tardà de la infecció és un dels principals obstacles de la resposta a aquesta epidèmia, ja que augmenta la morbimortalitat associada i disminueix la resposta al tractament.

Els productes sanitaris d'autodiagnòstic es venen exclusivament a través d'oficines de farmàcia, per la qual cosa aquest serà el canal de venda exclusiu per a aquests productes, si bé, en eliminar l'exigència de prescripció mèdica, les farmàcies els podran posar a disposició a través d'internet.

Per a més informació, podeu consultar la reglamentació espanyola sobre productes sanitaris per a diagnòstic “in vitro”, que està constituïda pel Reial decret 1662/2000, de 29 de setembre.

[Font: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. 27/12/2017]

[Foto: NIAD / Leriche's syndrome / CC BY­ND 2.0 ]