Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Un 80 % dels establiments de restauració de Balears incompleixen la normativa de consum de tabac a les terrasses

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Participació estima que un 80 % dels bars, de les cafeteries i dels restaurants amb terrasses de les Illes Balears incompleixen la Llei 28/2005 de mesures sanitàries contra el tabaquisme i, per això, du a terme una campanya d’inspecció de control del consum de tabac en els espais exteriors dels establiments de restauració.

La normativa estableix que en l’àmbit de l’hoteleria s’entén per espai a l’aire lliure tot espai no cobert o tot espai que encara que sigui cobert estigui envoltat lateralment per un màxim de dues parets, murs o paràmetres.

Actualment, la majoria dels locals tenen tancades les terrasses per més de dues parets, la qual cosa perjudica les persones no fumadores, incloent-hi els menors.

La normativa classifica les infraccions en lleus, greus i molt greus, i les quanties corresponents.

Es consideren infraccions lleus fumar en els llocs prohibits, no disposar o no exposar cartells que informin de la prohibició de la venda de tabac a menors de 18 anys i que adverteixin dels perjudicis per a la salut del consum de tabac, o no informar de la prohibició de fumar. En aquests casos, les sancions oscil·len entre els 30 i els 600 euros.

Es consideren infraccions greus, entre d’altres, permetre fumar en els llocs on està prohibit, la venda de tabac per unitats individuals, la venda de tabac fora de les expenedories o màquines autoritzades i la venda de tabac a menors de 18 anys. Les quanties de les sancions per a aquest tipus d’infraccions són d’entre 601 i 10.000 euros.

Són infraccions molt greus la publicitat, la promoció i el patrocini de productes de tabac en tots els mitjans. En aquests casos, les sancions poden arribar fins als 600.000 euros.

L’any 2016, la Direcció General de Salut Pública va imposar 58 sancions d’entre 30 i 8.000 euros, amb un import total de 44.730 euros. Des de gener fins al 30 de setembre de 2017, s’han imposat 34 sancions d’entre 30 i 5.000 euros, per un import total de 24.083 euros.

La intensificació de les inspeccions aquest mes de gener pretén conscienciar les persones propietàries de negocis d’hostaleria i a la ciutadania en general sobre els riscs per a la salut que generen aquests espais tancats que han estat adaptats per a fumadors. De fet, la Direcció General de Salut Pública recorda que a través del número de telèfon 902 075 727 o del correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. la ciutadania pot denunciar l'incompliment de la norma en qualsevol espai públic.

Per a la Conselleria de Salut la lluita contra el tabaquisme és una prioritat i, per això, a més d'intensificar les accions d’inspecció per garantir el compliment de la normativa de venda i consum de tabac, potencia programes de tractament del tabaquisme en els centres de salut i elabora una nova llei d’addiccions que suposarà una restricció més gran en els espais sense fum, entre altres mesures.

[Font: Conselleria de Salut. 09/01/2018]

[Foto: Infosalut]