Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Presentació del Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2022

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha presentat el Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2022.

Armengol ha dit que "prop de 185.000 persones de les Illes Balears amb trastorn de salut mental, a més dels seus familiars i cuidadors, es podran beneficiar de les mesures de prevenció, atenció i rehabilitació que inclou el Pla de Salut Mental".

Concretament, a la comunitat autònoma prop de 185.000 persones han estat diagnosticades d'algun tipus de trastorn de salut mental, 150.000 de les quals resideixen a Mallorca; 15.000, a Menorca, i 20.000, a Eivissa i Formentera. Devers 5.000 d’aquestes persones pateixen un trastorn de salut mental greu.

També ha destacat que l'objectiu final del Pla és “aconseguir una atenció més propera, personalitzada i de qualitat" i que és important conscienciar la societat que les malalties mentals són una malaltia com qualsevol altra.

Així mateix, ha manifestat que el Servei de Salut de les Illes Balears ha impulsat i consensuat el Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2022 a fi de donar resposta a les necessitats expressades pels professionals, pels gestors dels serveis sanitaris, per les associacions de pacients, pels familiars i per la ciutadania en general.

Per la seva banda, la consellera de Salut ha posat en relleu que l'elaboració del document parteix de l'evidència científica i atén la sensibilitat social en relació amb la humanització, la lluita contra l'estigma, l'atenció a les persones amb malalties cròniques, la rehabilitació social i ocupacional, i la integració en general.

Mesures concretes de prevenció, assistència i rehabilitació

El document ofereix mesures concretes en matèria de prevenció, assistència i rehabilitació. Així, en l'àrea preventiva, destaca l'Observatori del Suïcidi; el Programa d'autocura per evitar la síndrome d’esgotament professional en els professionals de salut mental o el programa “Temps de nins”, dirigit a menors els progenitors dels quals pateixen un trastorn mental. Els tres estan ja en marxa.

En el camp assistencial, destaca la compleció de la xarxa d'equips de Seguiment Assertiu Comunitari i l'obertura d'hospitals de dia de salut mental a tots els sectors.

Una altra de les accions, en coordinació amb Serveis Socials, ha permès ja dur una trentena de pacients de l'Hospital Psiquiàtric a diferents residències. En aquest centre, a més, es crearan 15 places d'hospital de dia i 15 més d'hospitalització per atendre la patologia dual (trastorn mental greu unit a alguna addicció). Per atendre més bé les persones amb trastorn mental greu, es preveu l'elaboració del Pla d'Atenció Mental Individualitzat.

Una altra novetat és la inclusió de mesures concretes per atendre de manera òptima les patologies de la població immigrant, entre les quals hi ha l'elaboració d'un programa de psiquiatria transcultural i immigració o l'augment d'intèrprets i mediadors culturals.

D'altra banda, tenint en compte que es calcula que a les Illes Balears hi ha devers 40.000 al·lots i joves afectats per un problema de salut mental, gairebé 2.400 dels quals tenen un trastorn greu, el Pla també considera l'atenció a infants i adolescents en una àrea assistencial especialitzada diferenciada de l'atenció als adults. En aquest camp s'inclouen mesures dirigides a millorar la detecció precoç de les patologies, a coordinar els recursos disponibles o l'adequació dels espais per fer-los més agradables, confortables i segurs, incloent-hi la creació d'una “habitació de temps fora” i una zona per a la contenció ambiental, amb l'objectiu de reduir i eliminar, en la mesura que sigui possible, la contenció mecànica.

En l'àmbit de la recuperació, el pla també proposa d'apropar la rehabilitació a l'entorn del pacient.

En el document han intervingut professionals del Servei de Salut i de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut, a més de personal d'altres administracions, associacions d'ususaris i familiars, entre d'altres.

La salut mental al món

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha catalogat els problemes de salut mental entre els de més prevalença en l'àmbit mundial. Els estudis epidemiològics mostren que cada any un terç de la població adulta pateix un trastorn mental.

Segons estudis recents, el 19,5 % dels espanyols presentaran en algun moment de la seva vida alguna malaltia mental; la xifra és més elevada en les dones (22,9 %) que en els homes (15,7 %).

[Font: Presidència de Govern. 22/10/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*23/10/2018 diariodemallorca.es - Armengol se compromete a financiar el plan de salud mental 2016-2022.
*22/10/2018 noticiasmallorca.es - El Plan de Salud Mental 2016-2022 mejorará la atención de las más de 185.000 personas de Baleares con trastorno mental.
*22/10/2018 mallorcadiario.com - El Plan de Salud Mental 2016-2022 mejorará la atención de las más de 185.000 personas de Balears con trastorno mental.

Notícies relacionades a Infosalut
*24/04/2019 - La nova Comissió de Salut Mental de Menorca atendrà 15 mil persones.
*15/10/2018 - Presentació de Targetes contra l'estigma, una campanya en suport de les persones amb problemes de salut mental.