Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El càncer suposa la segona causa de mort a les Illes Balears

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 4 de febrer es va celebrar el Dia Mundial contra el Càncer, una jornada per conscienciar la població sobre la importància de la prevenció

El càncer és la segona causa de mort a les Illes Balears, i abasta el 27,6 % de totes les defuncions d'aquesta comunitat, per darrere de les malalties cardiovasculars.

Concretament, durant 2018 varen morir en aquesta comunitat 2.306 persones a causa d'aquesta malaltia, 926 dones i 1.380 homes.

S'estima, així mateix, que una de cada cinc dones i un de cada tres homes de les Illes Balears desenvoluparan un càncer abans de l’edat de 75 anys.

Entre les dones, el càncer més freqüent és el de mama, seguit del de tràquea, bronquis, pulmó, còlon i recte. Entre els homes, en primer lloc se situen els càncers que afecten la tràquea, els bronquis i el pulmó, seguits dels que afecten el còlon i recte, i dels de pròstata.

En el nostre país, els casos de càncer han augmentat un 12 % en els darrers 4 anys. Aquest increment es deu a causes relacionades amb l'envelliment de la població, amb hàbits de consum d'alcohol i tabac, amb l'augment de l'obesitat i del sedentarisme, entre altres qüestions.

També cal assenyalar que els avenços científics i els programes de detecció precoç de càncer permeten un major nombre de diagnòstics, encara que amb un índex menor de mortalitat gràcies a la intervenció primerenca.

D'acord amb xifres de l'OMS, més d'una tercera part de tots els càncers es podrien evitar si s’actuàs sobre els factors de risc. Adquirint hàbits de vida saludable es podrien evitar a Espanya més de 41.000 defuncions i 64.800 casos nous de càncer.

El tabac provoca 8 milions de morts per càncer de pulmó en el món (entre el 80-90 % de les morts per càncer de pulmó i aproximadament el 30 % de les produïdes per tumors de la cavitat oral, laringe, esòfag, pàncrees, estómac, bufeta i ronyó). Una dada concloent és que els beneficis de deixar de fumar comencen des del primer dia, i als 10 anys d’haver-ho deixat el risc de morir per un càncer de pulmó es redueix a la meitat.

D'altra banda, l'obesitat és responsable de l'increment del risc de càncer colorectal, esòfag, ronyó, mama i endometri. La radiació ultraviolada està relacionada amb l'increment del càncer de pell i el consum d'alcohol eleva el risc de tumors a l'estómac, el còlon i recte i el fetge.

El càncer representa un dels principals problemes de salut pública en tot el món; genera costs elevats, tant sanitaris com d'índole afectiva i social, i requereix un abordatge multidisciplinari, interdisciplinari i coordinat.

Fins fa uns anys, l'atenció al càncer se centrava en les intervencions dirigides a curar la malaltia per millorar la supervivència. Actualment, tota la comunitat científica aposta per prioritzar els programes de detecció precoç i de prevenció i promoció de la salut, per conscienciar la població dels beneficis de mantenir hàbits de vida saludable.

L'Estratègia del càncer de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut se suma al Codi Europeu contra el Càncer per promoure en aquesta comunitat les mesures que han demostrat que són eficaces per prevenir o disminuir el risc de patir càncer.

Recomanacions per prevenir-lo:

 • No fumeu. No consumiu cap tipus de tabac.
 • Feis de ca vostra una llar sense fum. Donau suport a les polítiques antitabac en el vostre lloc de feina.
 • Manteniu un pes saludable.
 • Feis exercici diàriament. Limitau el temps que passau asseguts.
 • Menjau saludablement: consumiu una gran quantitat de cereals integrals, llegums, fruites i verdures. Limitau els aliments hipercalòrics (rics en sucre o greix) i evitau les begudes ensucrades. Evitau la carn processada; limitau el consum de carn vermella i d'aliments amb molta sal.
 • Limitau el consum d'alcohol, encara que la millor prevenció del càncer és evitar les begudes alcohòliques.
 • Evitau una exposició excessiva al sol, sobretot en els infants. Utilitzau protecció solar. No empreu cabines de rajos UVA.
 • A la feina, protegiu-vos de les substàncies cancerígenes complint les instruccions de la normativa de protecció de la salut i seguretat laboral.
 • Esbrinau si estau exposat a la radiació procedent d'alts nivells naturals de radó en el vostre domicili i adoptau mesures per reduir-los.
 • La lactància materna redueix el risc de càncer de la mare. Si podeu, alletau el vostre nadó.
 • La teràpia hormonal substitutiva (THS) augmenta el risc de determinats tipus de càncer. Limitau el tractament amb THS.
 • Assegurau-vos que els vostres fills participen en programes de vacunació contra l’hepatitis B —els nounats— i el virus del papil·loma humà (VPH) —les nines.
 • Participau en els programes de cribratge del càncer: colorectal, de mama i de cèrvix (dones).

[Font: Conselleria de Salut. 03/02/2019]